Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Angyal várakozva (A)
Jó éjszakát!  A.
Nyilatkozat a szlovák-magyar viszonnyal kapcsolatban
2008-11-11 Forrás: Evangélikus Egyház
A Magyarországi Evangélikus Egyház Elnökségének és Püspöki Tanácsának és a Szlovákai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház Püspöki Karának nyilatkozata
A Magyarországi Evangélikus Egyház Elnökségének és Püspöki Tanácsának nyilatkozata

A Magyarországi Evangélikus Egyház Elnöksége és Püspöki Tanácsa, egyetértve a Szlovákiai Evangélikus Egyház Püspöki Karának nyilatkozatával – aggodalommal figyeli a szlovák-magyar viszonyban tapasztalható ellentétek újabb kiéleződését. Mivel a magyarországi evangélikusok jelentős része szlovák nemzetiségű, a szlovákiai evangélikusok között pedig nagy számban találunk magyar anyanyelvűeket, a Magyarországi Evangélikus Egyház különösen is érdekelt abban, hogy ne terheljék ellentétek a két nemzet viszonyát. Éppen ezért elítéljük az elmúlt időszak szélsőséges megnyilvánulásait, elvárjuk a hatóságoktól, hogy az elkövetőket felelősségre vonják, és mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a felebaráti szeretet és az Európai Unió tagállamaiban követendő normák érvényre jussanak.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Elnöksége és Püspöki Tanácsa
Ittzés János elnök-püspök, Gáncs Péter püspök, Dr. Fabiny Tamás püspök
Prőhle Gergely, országos felügyelő


A Szlovákai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház Püspöki Karának nyilatkozata:

Tisztelt szlovákiai állampolgárok, testvéreim!

Nyugtalanítanak bennünket azok a szélsőséges megnyilvánulások, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják a szlovák és magyar nemzethez tartozók viszonyát. Ezért azzal felhívással fordulunk önökhöz, hogy ítéljék el önök is a nemzetiségi gyűlölködés megnyilvánulásait, a radikalizmust, ne engedjenek a provokációknak, és ne csatlakozzanak a negatív érzések kinyilvánításához.

Felszólítunk minden jó érzésű embert, hogy cselekedjen a keresztyén elvek a szeretet és igazság szellemében, igyekezzen a jó viszonyok megőrzésén a nemzetek és nemzetiségek között a Szlovák Köztársaságban, és a jószomszédi viszonyok megtartásán a Magyar Köztársasággal.

A Szlovákai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház Püspöki Karának nevében Miloš Klátik, egyetemes püspök, s. k.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép