Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Karika fatemploma
Muzsikáló angyalok (A)
A Béke Nobel-díj kötelez - a vatikáni napilap kommentálja Obama kitüntetését
2009-10-14 Forrás: Vatikáni Rádió
Mindenkit meglepett kissé a hír, elsőként magát az amerikai elnököt. Az elmúlt kilencven évben sosem fordult elő ugyanis, hogy hivatalban lévő amerikai elnök kapjon Béke Nobel-díjat, hiszen elképzelhető, hogy eltérő döntéseket hoz majd a békéről.
Éppen ezért a véleményformálók szinte egybehangzóan úgy értelmezték a díjat, mint egyfajta nyomásgyakorlást Obama elnökre a pacifista irányvonal követésére.

Amúgy nehezen lehet teljes körűen békepártinak tartani politikáját az eddigi döntései alapján - állapítja meg az Osservatore Romano. Az amerikai katonai szerepvállalás Irakban és Afganisztánban nagyjából félúton helyezkedik el a választási kampányban hirdetett pacifista elvek és a jelenlegi, realistább politika között (melyet egyenesen a Bush-féle háborús uszítás folytatásának is neveztek).

Obama ingadozó politikája a nagy bioetikai témákban is megmutatkozik, gondoljunk itt elsősorban az abortuszra, ami sok vitát váltott ki az amerikai katolikusok körében. A Nobel-díjjal kitüntetett Obama emlékezhetne rá, hogy 1979-ben őelőtte Kalkuttai Teréz anya kapta az elismerést. A szerzetesnőnek volt bátorsága a hivatalos díjátadón kijelenteni, hogy a legkeményebb, legtöbb áldozatot követelő háború nem más, mint az abortusz, amelynek gyakorlatát nemzetközi struktúrák könnyítik meg.

II. János Pál pápát két ízben is jelölték Béke Nobel-díjra: 2003-ban különösen esélyesnek tartotta a világ közvéleménye, hiszen erőteljesen fellépett az iraki háború ellen. Mégsem ő kapta a kitüntetést, hanem egy iráni jogásznő (Shirin Ebadi). A norvég ítélő bizottság túlságosan konzervatívnak tartotta ugyanis Karol Wojtyłát más téren, és attól félt, hogy vele együtt a katolikus egyházat is kitüntetné, vagyis előnyben részesítene egy vallást a többivel szemben. Ezeket a félelmeket úgy látszik sikerült leküzdeni a sokkal vitatottabb Obama esetében - fűzi hozzá a vatikáni napilap.

A Béke Nobel-díj kiosztása ezúttal is kételyeket vet föl, mivel a választás szempontjait gyakran a politikai korrektség befolyásolja. Ugyanakkor azonban, ahogyan azt a Szentszék Sajtótermének igazgatója nyilatkozta: csak örömünkre szolgálhat, hogy elismerést nyert Obama elnök erőfeszítése a nukleáris leszerelésért, mint ahogy az is, hogy személy szerint kétségtelenül a békeközpontú politika felé hajlik az amerikai hatalom világszintű megerősítése helyett - zárul az Osservatore Romano cikke.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép