Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

A kisded (A)
Megfeszitve
Tábori lelkészek – minden jelentős katonai misszióban részt vesznek itthon és külföldön egyaránt
2009-10-16 Forrás: Református Egyház
15 éve szervezték újjá a Tábori Lelkészi Szolgálatot. Az országban kilenc helyen szolgálnak, többek között Pápán, Tatán, Veszprémben és Kecskeméten. Ezen kívül Afganisztánban, Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában teljesítenek külmissziót. A három szolgálati ágban működő tábori lelkészetben az evangélikusokból és reformátusokból álló protestánsoknál tizennégyen, a katolikusoknál tizenhárman, míg az izraelita egyházhoz kötődően hárman végeznek lelkipásztori tevékenységet.
Az elmúlt 15 évre egyházi és honvédelmi vezetők emlékeztek Budapesten.

Lackner Pál protestáns tábori püspök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 1994-ben harmadszor indult újra Magyarországon a protestáns lelkészi szolgálat a hadseregben, majd hozzátette: véleménye szerint az egészségügyön kívül a lelkigondozás az a terület, amelyen az anyanyelv használata a legkevésbé elhanyagolható.
Frőlich Róbert vezető tábori rabbi a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Ha valamely szervezet 15 évet túlél úgy, hogy nem csökken sem a súlya, sem a hatása, az nagy dolog.” A rabbi emlékeztetett az Alkotmánybíróságnak arra a korábbi döntésére, amely megállapította, hogy a TLSZ alkotmányos alapon működik Magyarországon, majd hozzátette: „A gondjainkra bízott emberekkel felelősséggel bántunk.”
Bíró László katolikus tábori püspök arról beszélt, hogy a katonák között dolgozó papoknak kettős feladata van: egyrészt „a szokásos vallási érdeklődés betöltése”, azaz például bibliaórák tartása és a szentségek kiszolgáltatása, másrészt úgynevezett humán-kulturális küldetésük is van, melynek során életvezetési tanácsokat adnak a hozzájuk fordulóknak.

Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinati irodájának vezetője beszédében rámutatott: a református tábori lelkészek rendszeresen beszámolnak tevékenységükről, szolgálatuk a református egyház szolgálatának szerves része. Az irodavezető kiemelte: a nemzetközi béketeremtés munkájában való részvétel a legfontosabb feladata jelenleg a honvédségnek, és örömét fejezte ki, hogy ebben a református egyház is részt vehet.
Fabiny Tamás evangélikus püspök arról beszélt, hogy a Bibliában sok metafora szól a katonaságról, így például Jézus kereszthalálakor is római katonák voltak jelen. Megjegyezte azt is, hogy Maléter Pál, az 1956-os forradalom és szabadságharc mártír honvédelmi miniszterének 1989-es újratemetésén evangélikus püspök és lelkész teljesített szolgálatot.
Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius az ünnepélyen elmondott beszédében kifejtette: a kereszténység történetében mindig volt hagyománya a katonák lelkigondozásának, amelyet az idők során korszerűsítettek. Erre példaként egy II. János Pál pápa által kiadott dokumentumra emlékeztetett, melyben a katolikus egyházfő a béke és az egyes személyek értékét emelte ki.
Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi arról szólt, hogy a fizikai és a szellemi erőnek egyaránt jelen kell lennie az állam életében, „a hadseregnek pedig a szellemből kell táplálkoznia”. Megemlítette Lőw Lipót, az első magyar tábori rabbi tevékenységét is, aki az 1848/49-es szabadságharcban kifejtett tevékenységéért börtönbüntetést kapott. Utalt a második világháborúban fronton lévő rabbikra is, akiket a munkaszolgálatosok mellé küldtek, és akik „sokszor szörnyű halált haltak”, csakúgy, mint azok a társaik, akiket később a nyilasok gyilkoltak meg.

Az ünnepségen Szekeres Imre honvédelmi miniszter arra utalt, hogy a külszolgálatot teljesítő tábori lelkészek egyházuk diplomatái is, akiknek találkozásai más felekezetek, főleg muszlim közösségek képviselőivel olyan eredményesek lehetnek, amelyet nem tudnak felülmúlni még a diplomaták sem. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy amikor rövid időn belül két magyar katona is hősi halált halt Afganisztánban, a magyar kontingens nem tört meg. Ez többek között a tábori lelkészeknek volt köszönhető. A miniszter hozzátette: a HM a jövőben is biztosítja az 1994-ben megkötött megállapodásban foglaltakat, a Magyar Honvédségben szolgáló katonák szabad vallásgyakorlását.
Az ünnepség végén a miniszter és Tömböl László vezérkari főnök a TLSZ születésnapja „alkalmából” huszártiszti emlékszablyát adott át Jákób János református, Berta Tibor katolikus és Frőlich Róbert izraelita tábori lelkésznek, valamint repülőtiszti emléktőrt Oláh Emil református és Takács Tamás katolikus tábori lelkésznek, továbbá Höflinger József nyugalmazott ezredesnek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép