Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Sárga tulipán
Szent Cirill és Szent Metód
Együttműködési megállapodást kötött a KÉSZ és a Barankovics Izraelita Műhely – felekezetközi konferencia Debrecenben
2009-10-19 Forrás: Magyar Kurír
Van kiút címmel rendezett felekezetek közötti konferenciát október 16-án Debrecenben a megyeházán a Barankovics Izraelita Műhely és a megyei önkormányzat. Politikusok, közéleti személyiségek, egyházak képviselői ötödik éve Érd, Nyíradony, Nagyvárad, Budapest után most Debrecenben fogalmazták meg gondolataikat egy élhetőbb világ megteremtésének jegyében.
A közös gyökerekre utalva valamennyien a vallás, a hit, az összefogás erejében cselekedve látják a kiutat.

Ebben a mély morális válságban az emberek feszültek, elkeseredettek, agresszívak – mondta Weisz Péter a rendezvény főszervezője, a Barankovics Izraelita Műhely elnöke, majd feltette a kérdést: lehet-e béke a keresztények és a zsidók között? Csak együtt győzhetünk – szögezte le. Majd Suba László, az izraelita műhely tagja jelentette be azt a felekezeteken átívelő összefogást hirdető megállapodást, amely az izraelita műhely és a KÉSZ (Keresztény Értelmiségek Szövetsége) között jött létre. Osztie Zoltán, a KÉSZ elnöke felszólalásában azt kérte, ne toleráljuk, hanem szeressük egymást. A szeretetben kimondjuk: „jó, hogy vagy", ez a másikat létében megerősítő odaállást jelent. Tőkés László európai parlamenti képviselő szerint a valóban többről van szó, mint a tolerancia: a szeretet kultúráját kell megteremteni. Javasolta, hogy jövőre Debrecen és Nagyvárad legyen a Kárpát-medence kulturális fővárosa.

Szeverényi János, az evangélikus misszió igazgatója kifejtette: az átoknak meg kell törnie, és az fogja megtörni, aki nagyobb az átoknál – a Mindenható. Van, ami az embernek lehetetlen, de Istennek lehetséges. Ma már a megtérést, a megújulást nem úszhatjuk meg, ezek a kérdések már hagyományos módszerekkel, politikával nem oldhatók meg.

Derencsényi István református püspökhelyettes szerint zsákutcában vagyunk, amiben az a jó, hogy rákényszerít bennünket a visszafordulásra. Utalt az egyházak felelősségére, amelyeknek hallatni kell hangjukat, hogy közös fellépésük növelje véleménynyilvánításuk társadalmi rangját.

A konferencián Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök azt válaszolta egy kérdésre: amikor az ember megoldást keres, vágyakozik, azt feltételezi, hogy vágyakozásának tárgya létezik. Amikor útmutatást fogalmazunk meg, abban benne kell lenni, hogy annak értelme túlmutat a jelen helyzetünkön, amelyről számadást kell adnunk.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép