Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Szent Kinga (1224-1292)
XVI. Benedek
Lakiteleki ünnep - nyolcvanéves református templom, hatvanéves éves függetlenség, húszéves imaterem
2009-10-20 Forrás: Református Egyház
Ez a gyülekezet Istennél mindig képben van – mondta a zsúfolásig megtelt 80 éves lakiteleki református templomban Bogárdi Szabó István október 18-án, vasárnap délután. A hármas jubileumi hálaadó istentiszteleten a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke arról is szólt, hogy „minden hálaadásban meg kell erősíteni magunkat és egymást.”
A hálaadás apropója a 80 esztendeje felszentelt templom, a 60 éves "függetlenség"– azaz önálló gyülekezeti lét -, valamint a 20 éves a nyárlőrinci imaterem volt.

Szabó István prédikációjában feltette a kérdést az ünneplő gyülekezet számára, hogy vajon van-e „helye” az ünnepi alkalomról szóló fotón Jézusnak? „Ha ő nem fért rá a képre, akkor az a kép érvénytelen. Ha ő nincs benne az életünkben, ha ő nincs benne a hétköznapjainkban, akkor nincs benne az ünnepeinkben sem” – mondta a püspök. „Ezért hát had buzdítsalak benneteket, – folytatta a lelkipásztor – hogy kötelezzétek el magatokat, Istennek hálát átadva azért, hogy Jézus Krisztus benne lesz, benne lehet a mindennapjaitokban, nem csak egy ünnepi fotó erejéig, – amelyre szépen fölöltözködünk és talán Jézus is felfér a pulpitusra, – hanem mindig.”

„Csodákra emlékezni jó” – idézte Túrmezei Erzsébet költőt Szabó Tamás, a gyülekezet lelkipásztora, mert „ami itt a pusztában történt, az nem magától értetendő, hanem Isten szentlelke munkájának csodája, ajándéka”. A gyülekezet vezetője felidézte a templom építésének körülményeit, időpontjait, megemlékezett a templomépítő ősökről.

Az ünnepségen köszöntőt mondtak a gyülekezetben korábban szolgált lelkészek, országgyűlési- és helyi képviselők, köztük Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke is. A gyülekezet fiataljai énekkel, verssel köszöntötték az egybegyűlteket.

Többen utaltak arra, hogy 80 évvel ezelőtt épült a tiszaugi híd is, amely a Tisza két partján élőket köti össze. Olajos István, a lakiteleki Katolikus Egyháztanács világi elnöke tovább vitte a gondolatot: „a latin azt mondja a papról, hogy az pontifex, azaz hídverő”. „80 esztendővel ezelőtt, azok az emberek, akik itt éltek, úgy érezték, hogy híd kell a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl közé, de úgy érezték, hogy sokkal nagyobb szükség van olyan hídra, amely összeköti az eget a földel” – mondta Olajos István. „Istennek hála építettek hidat és házat az Istennek. Római katolikus és reformátusok egyaránt. Nagy örömmel mondhatjuk, hogy a katolikus templom építésénél, 1926-ban ugyanúgy ott dolgoztak a református testvérek, mint ahogy a református templom építésénél a katolikusok” – emlékeztetett köszöntő szavaiban, a lakiteleki Katolikus Egyháztanács világi elnöke.

Göncző Sándor, hajósi református lelkipásztor egy templom tetőt díszítő kakast ajándékozott a gyülekezet számára, amely szép dísze lesz az immáron 80 esztendős istenháznak.

A gyülekezet és a vendégek a hálaadást követően közösen fogyasztották el az ünnepi vacsorát.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép