Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Munkácsy Mihály: Honfoglalás
Jasna Góra 1655.
A szaléziak szombathelyi megtelepedésének 80. évfordulója
2009-10-21 Forrás: Magyar Kurír
Október 17-én emlékeztek meg a szombathelyi szaléziak megtelepedésük nyolcvanadik évfordulójáról. Az ünnep a Szent Kvirin-templomban szentmisével kezdődött, amelyet Veres András megyéspüspök, Van Hecke Albert szalézi tartományfőnök, Havasi József korábbi tartományfőnök, számos szalézi szerzetes és egyházmegyés pap mutatott be.
A szentmise után a püspök megáldotta az első szombathelyi szalézi szerzetes, Ádám László tiszteletére állított emléktáblát, aki 1929-ben kezdte működését a városban. Az összesereglett tömeg előtt Hende Csaba országgyűlési képviselő méltatta Ádám László érdemeit. Havasi József korábbi tartományfőnök leplezte le, aki személyesen ismerte a szerzetes papot, elmondta: Ádám Lászlót 1952-ben bebörtönözték, megkínozták, de a hitét nem tudták megtörni. Csontsoványan szabadult a börtönből 1956-ban, de nem kesergett és nem szomorkodott, hanem fáradhatatlanul dolgozott: értékes rendi anyagokat fordított olaszból magyarra, megalapozva ezzel a szaléziak munkáját az újrakezdéskor – mondta Havasi József.

Ezután Veres András püspök megáldotta a közösség új kápolnáját, majd a színházteremben kezdetét vette az ünnepi műsor. Az elsőnek fellépő énekkar a szombathelyi szalézi hőskor egyik kiváló alakját, Schmidt Mihályt idézte fel. Brunászki Bence előadása után következett a műsor fénypontja: a szaléziak szombathelyi megtelepedésének történetét egy hiteles források alapján íródott színdarabban mesélték el a fiatalok. Az ünneplés két vidám olasz közösségi tánccal zárult, majd agapé következett – olvasható a Szombathelyi Egyházmegye honlapján.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép