Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Napfelkelte decemberben, Becse, Topor M.
Lélekemelő
Osztályharc - a dolgozók nem akarnak reálbércsökkenést
2008-11-11 Forrás: Hírszerző
Az Országos Érdekegyeztető Tanács legutóbbi plenáris ülésén sem közeledtek egymáshoz az álláspontok a jövő évi országos bérajánlásról, a minimálbérről a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselői között. Mindhárom tárgyalófél, a munkavállalók, a munkáltatók és a kormány is megállapodást akar, de különböző javaslatokkal.
Miután a kormány bejelentette a közszférában dolgozók béreinek befagyasztását és 13. havi illetményük megvonását a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) kezdeményezte az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság tevékenységének felújítását. Az érdekvédelmi szervezet szerint a közszolgálati bérek befagyasztásával és a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban a kormány egyoldalúan felmondja a tavaly februárban kötött megállapodást.

A közszféra bércsökkenése a 13. havi juttatás elvesztésével 8,3 százalékot tesz ki, amihez még hozzáadódik a bérek befagyasztásából, és ennélfogva a kereseteknek az inflációból adódó értékvesztése: 4,5 százalékos inflációval kalkulálva a közszféra bércsökkenése jövőre jóval meg fogja haladni a 10 százalékot.

A versenyszférában sem sokkal jobb a helyzet. Amennyiben ott is befagyasztják a béreket, azok értékcsökkenése az inflációt fogja követni. Az Országos Érdekegyeztető Tanács legutóbbi plenáris ülésén sem közeledtek egymáshoz az álláspontok a jövő évi országos bérajánlásról, a minimálbérről a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselői között. Mindhárom tárgyalófél, a munkavállalók, a munkáltatók és a kormány is megállapodást akar, de különböző javaslatokkal.

A szakszervezetek mindent megtesznek azért, hogy megállapodást tudjanak kötni a reálkeresetek jövő évi növekedéséről, emellett ragaszkodnak a minimálbér emeléséhez, valamint a szakmunkás bérminimum intézményéhez, a munkaadói oldal azonban nem kíván változtatni a jelenlegi minimálbéren, és bérbefagyasztást javasol, a kormány eközben 4-5 százalékos kompromisszumos béremelést ajánlott.

Békés kormány

A kormány 4-5 százalékos - infláció mértékű - emelést lát szükségesnek, ami a nettó reálkeresetek szinten tartását eredményezheti. Csizmár Gábor, a kormányoldal képviseletében azt javasolta, hogy a munkáltatók és a munkavállalók az eddigieknél szélesebb sávban keressék a megoldást. A bérmegállapodás tekintetében akár olyan megoldást is elképzelhetőnek tart, hogy bizonyos ágazatokban késleltetve vezessék be a kialkudott magasabb bért.

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára közölte, a kormány a jelenlegi helyzetben három dologban ajánl partnerséget: az 1.000 milliárd forintos piacélénkítő csomagban, a Munkaerő-piaci Alapból több 10 milliárd forint összegű foglalkoztatási támogatásban, és az atipikus foglalkoztatás támogatásában.

Fagyos munkáltatók

A munkáltatók legalább fél évre befagyasztanák a béreket. Az OÉT plenáris ülésén Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, a munkaadói oldal szóvivője szerint a kialakult gazdasági helyzetben a munkahelyek megőrzése a legfontosabb, és ennek kell alárendelni minden egyéb szempontot.

Indoklása szerint: a kormány 2009-ben 1 százalékos gazdasági csökkenéssel számol, ez pedig nem jelenthet mást, minthogy lesznek ágazatok, ahol erőteljesen, és lesznek, ahol ellenkező előjellel érvényesülnek a válság okozta gazdasági hatások. Ez differenciált állapotokat fog eredményezni a reálgazdaságban.

A munkáltatók szerint jelenleg nincs mód sem a minimálbér, sem a bérek, sem a szakmunkás bérminimum megemelésére, ezért be kell fagyasztani a béreket, majd ha a féléves adatok kedvezőek lesznek, akkor készek tárgyalni a bérekről. Újra asztalhoz lehet ülni a jövő év első féléve után, s ha a helyzet javul, akkor érdemes a munkavállalói oldal javaslatáról tárgyalni - tette hozzá Dávid Ferenc.

Problémás pontok

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke elutasította a munkáltatók javaslatait. A munkavállalói oldal ragaszkodik a bruttó bérnövekedéshez, a kötelező legkisebb munkabér meghatározásához, a szakmunkás bérminimum intézményéhez, és a minimálbér emeléséhez 2009-ben. Az MSZOSZ elnöke, a legutóbbi ülésen nem tett új javaslatot a minimálbér összegére, amelyet a korábbi első körben havi 80 ezerre kívánt felemelni a munkavállalói oldal.

A munkáltatók és a munkavállalók közötti legnagyobb konfliktus magát a bérrendszert érintő kérdésekben van - mondta el lapunk kérdésére Pataky Péter. A munkáltatók beleegyeznek abba, hogy a minimálbér maradjon meg, cserébe viszont a szakmunkás bérminimum intézményének megszüntetését követelik. A szakmunkás bérminimum nyugtalanítja a munkáltatók egy részét, ugyanis egyes iparágakban jelentős bérminimum-növekedést eredményez, például a kereskedelemben, a könnyűipar egy részében és a vendéglátásban - közölte az MSZOSZ elnöke.

Kompromisszumra várva

A számok terén, hogy mekkora legyen a bérnövekedés mértéke, a szakszervezetek hajlandók kompromisszumokra - hangsúlyozta az MSZOSZ elnöke. Azonban a tárgyalásokon még a kormány által javasolt 4-5 százalékos bruttó bérnövekedésig sem jutnak el: "A munkáltatók érvelése az elmélyülő válság feltételezésén alapszik, erre hivatkozva tolnák el fél évvel a tárgyalásokat. Azonban még nincsenek konkrétumok a kezünkben a reálgazdasági válság mértékét illetően" - mondta Pataky Péter.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép