Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

IV. Márton
Szeretetteljes
Szentnek lenni
2009-10-27 Forrás: Erdély.ma
Kik a szentek? Miért van szükség az ő közbenjárásukra? Nem egy a mi közvetítőnk az Atyánál, Krisztus? Nem lehet egyenesen az Istenhez fordulni kéréseinkkel, imáinkkal? Érdemes megismernünk őket közelebbről. A szentek nem ajánlgatják magukat, és nem „tolakszanak” Isten elé. Viszont nekünk lesz könnyebb, ha az ő életpéldájukat „lemodellezzük”, hiszen ők elénk élték az evangéliumi életformát. Ők az Isten társaságában vannak, szó szerint „megboldogultak”, tehát megkönnyíthetik számunkra az üdvösség útját.
Megéreztetnek valamit a célba jutottak öröméből.(Pajor A.) A Szentlélek fantáziájának jelei, akik vágyat ébresztnek az istenes élet után. Isten barátai, akik vissza is üzennek (jelenések, imameghallgatások, csodák stb.), hogy érdemes, lehetséges, sőt egyedül járható út az életszentség útja.

+ A szentek Isten diplomatái. Aki diplomáciai küldetést vállal, annak jól kell ismernie saját hazáját és azt az országot is, amelybe küldetése szól. Képviseli hazája álláspontját mindenben. A nagyköveten keresztül szokták intézni az állampolgárok is ügyeiket a hatóságokkal, vagy az adott ország kormányával. A diplomata a jó viszony ápolását is szorgalmazza gazdasági, kulturális vagy más téren. A szentek Istent, Jézus Krisztust, az Ő egyházát képviselve kapcsolódnak a világhoz.

+ A szentek világhódítók-, akik a Lélek erejével, fegyvertelenül nyernek meg minden embert Krisztusnak. Hiába valamely nemzet szülöttei, egyetemes értéket képviselnek és nemzetközi „hírnévre” tesznek szert. A világ népeit, az egyetemes emberiséget gazdagították az élet valamely területén, vagy egyenesen a szeretet hősies gyakorlásával. Gondoljunk csak Szent Pálra, Szent Ágostonra, Aquinói Szent Tamásra, Sziénai Szent Katalinra, Szent Brigittára, Teréz Anyára, Árpádházi Szent Erzsébetre, Szent Ferencre vagy éppen, Páduai Szent Antalra.

+ A szentek a Lélek Nobel-díjasai, akik a kitüntetést Istentől veszik át, és a díj nem más, mint az örök élet. Az egyház története a szentek története is. Éppen azért csodálatos az Isten, mert minden életformában, minden kultúrában, foglalkozásban élhetjük az életszentséget. Aquinói Szent Tamás kiváló tudós volt, Vianney Szent János alig volt képes elvégezni a teológiát, Teréz anya nem volt szépségkirálynő, Szent Margit, pedig, királylány létére nem röstellte a legegyszerűbb konyhai munkát is elvégezni. Gonzága Szent Alajos a magas méltóságot „cserélte” életszentségre, Assisi Szent Ferenc és Loyolai Szent Ignác pedig a fényes lovagi-katonai karriert.

+ A szentek Isten atlétái, olimpiai bajnokai. Azért sugárzó emberek, mert a kegyelemre hallgatva képesek voltak hősiesen szeretni. Akkor, is, ha ez nekik sokba került, akkor is, ha ezért meghurcoltatás, lefokozás, félreállítás járt. Szent Benedeket első társai meg akarták mérgezni, Szent Ferencet élete vége felé rendtársai alkalmatlannak tartották a rend vezetésére, Keresztes szent Jánost szerzetestestvérei börtönbe vetették Loyolai szent Ignácot inkvizíció elé hurcolták, Mórus Szent Tamást feleségéhez és lányához való szeretetével zsarolták, Szent Margitot királyi édesapja tagadta ki a családból, mert nem akart összeházasodni az előre eltervezett királyi program szerint…

Miért van szükségünk szentekre?

+ Azért, mert ők világítótornyok. Életpéldájuk sok problémánkra megoldást jelenthet. Nem a rendhagyó csúcsteljesítményeik a lenyűgözők, hanem az az egyszerűség és önátadás, az a szenvedélyes elkötelezettség, amellyel Krisztus nyomába szegődtek. Tehát megkívántatják velünk a krisztusi életformát. Az sugallják, hogy korra, nemre, származásra való tekintet nélkül képesek vagyunk a hősiességre. Az életszentség nem kívülről ránk erőszakolt kényszerzubbony, hanem belülről jövő igény, amit épp a szentek példájának vonzása alakít ki bennünk.

Ugyanakkor azt is jó tudnunk, hogy ne próbáljunk csak hasznot húzni a szentek közbenjárásából, miközben életünk egy fikarcnyit sem változik. A szentek közbenjárása nem korrupció, nem valamiféle mennyei kiskaput kereső lobbizás, nem lehet őket megvesztegetni holmi perselypénzzel, adománnyal, elmormolt imával, ha szívünket nem adtuk oda Istennek. Talán épp ez a mi bajunk. Szeretnénk a csodákat, de nem akarunk a régi kerékvágásból kimozdulni.

Ilyen szempontból a világot egy bűnösöknek készült kórházhoz lehetne hasonlítani, szent ápolókkal és orvosokkal, akiket a világ ugyan nem ismer, és nem szívesen vesz tudomást róluk, mert akkor szembe kellene néznie önmagával, engednie kellene a vágynak, hogy hasonlítson rájuk, de ettől eltekintve ennek a kórháznak mégis attól van tekintélye, hogy ezeknek az ápolóknak a főnökük a Főorvos, Jézus Krisztus.

+ A szentek a mi ügyvédjeink, akik, lehet, hogy ma is köztünk élnek-családtagként, munkatársként, akik minket is bátorítnak, hogy csak Istennel és Istenért érdemes élni.

Szentnek lenni annyi, mint Istenhez tartozni. Legyünk hűségesek kimondott szavainkhoz, Istennek tett ígéreteinkhez, emberségünk belülről fakadó követelményéhez, és akkor felfedezhetjük azt az örömet és belső békét, amelyet a szentek megtapasztaltak. Legyünk „földelt antennák” (Pilinszky János), az „életszentség megbélyegzettjei” (Weöres Sándor), hogy sugárzó életünk másokkal is megkedveltesse az Istenhez tartozás örömét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép