Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendégKépek a galériából

Reggel.  Topor Márta
A becsei pravoszláv templom, Topor M.
Az én házam – Jeanne Jugan örökösei az idősek mellett
2009-10-29 Forrás: Magyar Kurír
Október 11-én avatta szentté a pápa Jeanne Jugant, a Szegények Kis Nővérei Kongregáció alapítóját. A nővérek ma is idősotthonokat működtetnek, ahol a legszegényebb idős embereket fogadják és viselik gondjukat, alapítójuk apostoli küldetését követve.
A La Croix cikke a kongregáció mai tevékenységét mutatja be.

Jeanne Jugan 1842-ben, 50 évesen költözött be az épületbe, és rendezett itt be otthont a szegénységben élő idős emberek részére. A ház korábban a Keresztes Nővérek kolostora volt, amelyet Jeanne Jugan és társai 20 000 frankért vásároltak meg. Az összeget, mely nem volt csekélység egy négy főből álló, születő közösség részéről, adományokból gyűjtötték össze. Ma a volt kolostorépületben 14 nővér lakik, míg az 1972-ben felépült új ház 77 idős embernek ad otthont. A kiszolgáltatott időseket befogadó intézmény neve: „Az én házam”, és ugyanígy hívják a rend által 31 országban fenntartott 202 további otthont is, amelyekben összesen 13 000 idős ember él.

„A felvétel egyetlen kritériuma az anyagi források hiánya – mondja a skót Bernadette-Chantal, Saint-Servan házfőnöke és adminisztratív vezetője. – Sokszor nem könnyű nemet mondani azoknak az időseknek, akiknek megvan a lehetőségük, hogy máshova menjenek – teszi hozzá –, főleg ha olyan valakiről van szó, aki személyesen is ismer minket, és hosszabb ideje segít bennünket adományaival. De ha kivételt tennénk, a szegények szorulnának ki a helyekről.”

A Kis Nővérek számos intézményükben ápolnak muzulmán, buddhista vagy zsidó időseket is. Szentmisét ettől függetlenül minden nap tartanak saját kápolnájukban, melyet egy belső videohálózat segítségével televízión keresztül a mozgásképtelen lakók is követhetnek.

A franciaországi házakban a napidíj mindössze 50 euro, a legtöbb lakó azonban ezt az összeget sem tudja kifizetni. A szakképzett személyzet (három ápolónő és hét kisegítő ápoló, illetve pszichológus) bérét ugyan részben a Megyei Szociális és Egészségügyi Igazgatóság fizeti, a bevételekből mégsem lehet fenntartani a 37 alkalmazottat foglalkoztató intézményt. A Kis Nővérek folytatják hát az adománygyűjtést, részben e-mail útján (elsősorban karácsonykor), részben pedig házról-házra járva, kettesével, ahogy alapítójuk is tette.

Nyáron ezen a turisták által kedvelt vidéken esetenként szép összegeket kapnak, „néha akár egy 500 eurós bankjegyet is” – meséli Marie-Annick nővér, hangsúlyozva, hogy mindig adnak nyugtát az átvett összegről. Előfordul az is, hogy behívják őket pár percre, és az emberek elmesélik nekik a gondjukat-bajukat. Az esti miséken pedig a Kis Nővérek világszerte a jótevőikért imádkoznak.

Jeanne Jugan alázatos, szerény, tisztelet- és szeretetteljes lelkülete folyamatosan vonzza a hivatásokat: jelenleg tizenhárom, 20 és 50 év közötti novícia tanul Saint-Pern-ben és további ötvenen más helyeken. „Egyszerű, Istennek és a nincstelen időseknek szentelt életre vágyom – mondja Maria-Esther nővér, 46 éves spanyol novícia. – Egy fiatal előtt mindig van remény, még ha szegény is, de egy idősnek, aki szegény, semmi esélye.”

Az alapító szellemisége azonnal érezhető a rend nővérein, akiknek a derűs egyszerűség éppoly jellegzetes ismertetőjegyük, mint fekete ruhájuk a szürke fátyollal. A Kis Nővérek soha nem sajnálják az időt a lakóktól: szívesen elkísérik őket a városba vásárolni, sétálnak velük a parkban vagy lejátszanak velük egy-két parti dominót. Emellett elmélyült lelki életet élnek sok imával, mindennapi szentmisével és számos közösségi együttléttel. És mindnyájan szem előtt tartják, hogy alaptójuk „csupa egyszerű dolgot cselekedett”. Ahogy a tíz éve Saint-Pern-ben élő, chilei Marisa nővér mondja: „A mi életünk igenis utánozható!”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép