Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
Spanyol lépcső éjjel
Obama és az abortusz-kérdés
2008-11-13 Forrás: Evangélikus Egyház
Az amerikai katolikus püspökök szerint az egyház elleni támadással fog felérni, ha Barack Obama és a demokrata többségű kongresszus feloldja az abortusszal kapcsolatos korlátokat - tudósított szerdán az NPR közszolgálati rádió.
Az Egyesült Államok Baltimore-ban ülésező katolikus püspöki konferenciája aznap fogadja el azt az állásfoglalást, amely szerint a várható demokrata törvény fenyegetés lesz az egyházra.


A Választás szabadsága elnevezésű demokrata kezdeményezés eltörölné a művi terhességmegszakításra vonatkozó legtöbb állami és szövetségi tilalmat. Barack Obama elnökjelöltként a kampány során többször azt ígérte, hogy aláírja a javaslatot.


A katolikus püspökök vegyes érzelemmel fogadták az illinois-i szenátor választási győzelmét. Egyfelől üdvözölték az első afroamerikai elnök történelmi megválasztását, másfelől aggódnak, hogy meg fogja könnyíteni az abortuszt.


Az egyházi vezetők furcsa helyzetbe kerültek, mert kiderült, hogy a katolikus választók 54 százaléka Obamára voksolt, jóllehet a püspökök állásfoglalása szerint a mesterséges terhességmegszakítás sátáni cselekedet. Obama pedig jelezte, hogy könnyíteni szándékozik az abortusz lehetőségén.


"Nem lehet kompromisszumot kötni a tűz és a tűzoltóság, a légy és a légycsapó között" - fogalmazott a helyzettel kapcsolatban Fabian Bruskewitz nebraskai püspök, aki szerint "egy olyan alávaló, lényegi gonosz ügyében, mint az abortusz, nem lehet szó semmiféle kompromisszumról".


A katolikus püspökök levelet fogalmaztak meg Obamának és a kongresszus demokrata vezetőinek, arra figyelmeztetve őket, hogy ne próbálják könnyebbé tenni az abortuszt. Mint fogalmaztak, a politikusok nem hagyhatják hitüket a kapuban, amikor a kongresszusba lépnek.


A demokraták törvényjavaslatának elfogadása esetén leomlanának az utolsó korlátok is, mint amilyen a szülői beleegyezés, illetve a várakozási idő. Joe Biden megválasztott alelnök az első katolikus politikus ezen a poszton.


A Pew közvélemény-kutató intézet nyári felmérése szerint az amerikai katolikus hívők nagyjából felének az a véleménye: az abortusz lehetőségét szinte minden esetben, korlátozás nélkül elérhetővé kell tenni a nők számára.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép