Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Sárospatak Református templom
Értékeink  sgy.
Gazdasági csúcs: a cégek és a munkavállalók válsága következik
2008-11-13 Forrás: Hírszerző
Bár a pénzügyi válság első szakaszát sikeresen elhárította az ország, de a következő években fel kell készülni a vállalkozások és a munkavállalók válságára is - mondta Bajnai Gordon a gazdasági csúcson. A kormány szerint az uniós források átcsoportosítása lehet a megoldás.
A fő ellenség most a válság - jelentette ki nyitóbeszédében Gyurcsány Ferenc a gazdasági csúcson, ahol a politikusok és érdekszervezetek képviselői a válság elhárításának eszközeit próbálják meg kijelölni. A miniszterelnök szerint ugyanis az elmúlt 80 év legsúlyosabb gazdasági válságának idején politikusnak nem politikus, munkavállalónak nem munkáltató, munkáltatónak nem munkavállaló az ellenfele.

A kormányfő szerint ebben az új helyzetben nem lehet a régi módon gondolkozni és cselekedni, nem lehet a régi, megszokott, sokak által megunt játszmákat tovább folytatni. Az új helyzetben együtt kell működni, új, közös megoldásokat kell keresni, olyanokat, amelyek segíthetik Magyarországot, hogy a lehető legkevesebb veszteséggel élje túl ezt az időszakot - mondta a kormányfő. Hozzátette: olyan változások sokaságát kell elindítani, amelyek elősegíthetik, hogy a válság végén Magyarország pozíciója a régió országaihoz képest erősödjön.

Megoldás az uniós forrás

Bajnai Gordon felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy nagyvállalkozások ezrei, kisvállalkozások százezrei kerülhetnek veszélyben. "Az elmúlt 18 év hullámzó gazdasági fejlődése után fordulóponton vagyunk. Újabb felzárkózási szakasz következhet, vagy tartós leszakadás jöhet, ha rossz válaszokat találunk a kérdésekre" - hangsúlyozta a gazdasági miniszter. Mint mondta, bár a válság első, pénzügyi kockázata elhárult, de a következő, második szakasz akár egy-két évig is eltarthat. A gazdasági miniszter ugyanis arra számít, hogy vállalkozások csődbe mennek, és így munkahelyek százezrei szűnnek meg.

Megoldásként azt javasolta, hogy a követező két évben az uniós forrásokat csoportosítsák át úgy, hogy megnöveljék a vállalkozások támogatását.
A kormány egyébként négy témakörre épülő kerettervet ajánl megvitatásra a gazdasági csúcsnak: a gazdaság finanszírozási helyzetének megoldását, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra; az export- és a hazai piacok szűküléséből fakadó keresletcsökkenés ellensúlyozását; a munkahelyek megtartásának eszközeit; valamint a versenyképesség kérdését.

A 4-5 órás megbeszélés folyamán hétpontos gazdaságélénkítő programra tesz majd javaslatot a Fidesz. Ennek elemei: piac-, jövedelem- és beruházás bővítés, bizonyos vállalati szektorok feltőkésítése; uniós források átcsoportosítása közvetlen gazdaságfejlesztésre; célzott adó- és járulékcsökkentés; energiatakarékossági program; mezőgazdasági és élelmiszerprogram; építőipari program; bürokráciacsökkentő program.

A Fideszt és a KDNP-t a két párt gazdasági bizottságba delegált tagjai képviselik a tanácskozáson, az MDF-et Herényi Károly frakcióvezető, az SZDSZ-t Kóka János frakcióvezető és Lakos Imre bizottsági tag.

Piacszűkülésre gazdasági offenzíva és keresletélénkítés

Bajnai Gordon közölte, a piacok válság miatt bekövetkező szűkülését a kormány piacbővítő intézkedésekkel fogja ellensúlyozni. Magyarországon 2300 kis- és közepes vállalkozás van, ami érdemi exportot végez, e vállalkozások segítésére a kormány külföldi gazdasági offenzívába kezd a közeljövőben.

Emellett keresletélénkítésbe kezdenek belföldön is: az építőiparnak 1800 milliárd forintos keresletet támaszt az állam, ami az iparág eddigi évi 1900 milliárd forintos keresetéhez rendkívül magas összeg. Ezzel párhuzamosan a kisvállalkozások számára is keresletet gerjeszt az állam számos szektorban.

A versenyképességet érintő kormányjavaslatok

A miniszter a program következő fontos lépéseként a versenyképességet javító intézkedéseket említette. A versenyképesség legkomolyabb akadálya Magyarországon a vállalkozásokra nehezedő rendkívül nagy adóteher, ezért Bajnai szerint elkerülhetetlen egy adócsökkentés kidolgozása. A miniszter hangsúlyozta, hogy minden adócsökkentő javaslatnak, akár az ellenzék, akár a kormányzat oldaláról érkezik, nyíltan számolnia kell azzal is, a terhek csökkentéséért cserébe milyen kiadáscsökkentéseket kell végrehajtani, vagy pedig milyen adóteher átcsoportosításra van szükség bizonyos terhek csökkentéséhez.

Bajnai az adókkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a gazdaság további fehéredése érdekében a közeljövőben szükség lesz egy adóegyszerűsítésre is, mert megengedhetetlen, hogy kétmillió ember tartson el tízmilliót, mint ahogyan eddig történt.

Ezt követően Bajnai a túlságosan nagy bürokrácia leépítését, az adminisztrációs terhek enyhítését és az engedélyezési környezet javítását említette a vesenyképességet javító intézkedésként. Ennek kapcsán rámutatott a kormánynak a napokban tett javaslatára, mely szerint jövő évtől kezdve az állami intézmények nem késlekedhetnek, ha tartoznak egy vállalkozásnak, és késlekedés esetén az államnak is késedelmi díjat kell majd fizetnie.

A gazdasági miniszter a versenyképesség következő lépéseként az ágazatpolitika javításáról beszélt. A kormány a továbbiakban az eddig sikeres ágazatokra – például a jármű- és a gyógyszeriparra - külön figyelmet fordít, fejlesztéseket indít és igyekszik ittartani a sikeres vállalkozásokat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép