Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Kolozsvári Szent Mihály templom  2.
Boldog karácsonyt!
A betegség és a szenvedés a remény iskolájává válhat – XVI. Benedek pápa üzenete a betegek világnapjára
2009-12-03 Forrás: Vatikáni Rádió
Az emberi szenvedés értelmet és világosságot merít Jézus kínszenvedéséből, halálából és feltámadásából – írja a pápa a betegek világnapjára, amelyre 18. alkalommal kerül sor 2010. február 11-én, a Lourdes-i Szűzanya emléknapján. Az üzenetet december 3-án tették közzé. A dokumentumban a Szentatya emlékeztet az Egészségügy Pápai Tanácsa felállításának 25. évfordulójára, valamint arra buzdítja a keresztényeket, hogy éljék meg a gyakorlatban az Irgalmas Szamaritánus evangéliumi példabeszédét.
Az egészségügyben végzett lelkipásztori szolgálat az egyház küldetésének integráns része, mert Krisztus üdvözítő küldetését követi – mutat rá a pápa. A betegek világnapja legyen jó alkalom arra, hogy egyre nagyobb apostoli buzgósággal végezzék a betegek és ápolóik lelkipásztori gondozását. Minden keresztény arra kapott meghívást, hogy megélje az Irgalmas Szamaritánus példabeszédét. Jézus ma is arra buzdít bennünket, hogy hajoljunk le a testben és lélekben sérült testvéreinkhez, akikkel a világ útjain találkozunk. Ha befogadjuk és megéljük Isten kegyelmét hétköznapjainkban, akkor megérthetjük, hogy a betegség és a szenvedés a remény iskolájává válhat. „Spe salvi” k. enciklikájának tanítása nyomán XVI. Benedek hangsúlyozza, hogy az ember nem akkor gyógyul meg, ha menekül a fájdalom elöl, hanem ha képes arra, hogy a nehézségekben értelmet találjon a Krisztussal való egyesülés révén.

Az egyház humanitárius és spirituális művei a betegek és a szenvedők szolgálatában, számtalan formában nyilvánulnak meg. Az Egészségügy Pápai Tanácsának létrehozása 25 évvel ezelőtt ennek egyik bizonyítéka. Korunk történelmi-kulturális környezetében nagy szükség van rá, hogy az egyház jelen legyen a betegek mellett. A társadalomban pedig hatékonyan adja át az emberi életet védelmező evangéliumi értékeket, a fogantatástól kezdve a természetes halálig.

A papi évre való tekintettel a Szentatya megállapítja: a betegeket szolgáló papok Krisztus részvétének jelei és eszközei. XVI. Benedek végül arra kéri a betegeket, hogy imáikat és szenvedéseiket ajánlják fel a papokért, hogy hűségesek maradhassanak hivatásukhoz. Szolgálatuk hozzon bő lelki termést az egész egyház javára – hangzik a betegek világnapjára szóló pápai üzenet.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép