Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Angelika napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
Jogar
Európa XX. századi történelme azt bizonyítja, hogy az Isten előtt vállalt felelősség döntő jelentőségű a helyes politikai cselekvéshez
2009-12-05 Forrás: Vatikáni Rádió
Pénteken délután 6 órakor a Sixtus-kápolnában került sor az ünnepi koncertre, amelyen az augsburgi dóm fiúkórusa és a bajor hercegek egykori palotája, a müncheni Residenz kamarazenekara Johann Sebastian Bach karácsonyi oratóriumát adta elő a Szentatya tiszteletére.
Jelen volt Horst Köhler, a Német Szövetségi Köztársaság államelnöke is.

A zenemű elhangzása után XVI. Benedek pápa beszédet intézett a jelenlévőkhöz. Utalt rá, hogy az ünnepi hangversennyel két jelentős évfordulóra emlékeztek: 60 évvel ezelőtt alapították meg a Német Szövetségi Köztársaságot, illetve 20 évvel ezelőtt omlott össze a Berlini Fal. „Ez a halálos határ sok éven át kettéosztotta hazánkat, erőszakkal elválasztotta egymástól az embereket, családokat, barátokat. Sokan úgy értelmezték az 1989. november 9-én történt eseményeket, mint a szabadság váratlan kezdetét, egy hosszú és szenvedésekkel teli éjszaka és elnyomás után. A totalitárius rendszer nihilizmushoz, a lelkek kiüresedéséhez vezetett. A kommunista diktatúra mindent jónak tartott, ami a párt érdekeit szolgálta, semmi sem volt önmagában véve rossz, vagy erkölcstelen, bármilyen embertelen dologról is volt szó.

Ma egyesek felteszi a kérdést: a nyugati társadalmi rendszer jobb és emberségesebb? A Német Szövetségi Köztársaság ennek a bizonyítéka. Ez nagyrészt az Alaptörvénynek köszönhető, amelyet 1949. május 23-án írtak alá. Az ország alkotmánya alapvetően hozzájárult az elmúlt 60 év békés fejlődéséhez. Arra buzdítja az állampolgárokat, hogy a Teremtő Istennek felelősen, adjanak elsőbbséget az emberi méltóságnak, tartsák tiszteletben a házasságot és a családot, mint minden társadalom alapját. Németország állampolgárai, az Alaptörvényben foglaltaknak megfelelően teljesítsék feladatukat a spirituális-politikai megújulást illetően a nemzetiszocializmus és a második világháború időszakát követően. Továbbra is járuljanak hozzá a szabad társadalom építéséhez.

A pápa hálát adott Istennek az elmúlt 60 évben, Németországban bekövetkezett fejlődésért. Ezt olyan emberek tették lehetővé, akik mély keresztény meggyőződéssel, Istennek felelősen indították el a kiengesztelődés folyamatait. Európa XX. századi történelme azt bizonyítja, hogy az Isten előtt vállalt felelősség döntő jelentőségű a helyes politikai cselekvéshez. Isten valódi szeretetközösséget teremt az emberek között. Jézus Krisztussal szeretetközösségben az emberek új energiákat hívhatnak életre egy átfogó humanizmus szolgálatában.

Horst Köhler elnök a Szentatyát köszöntő beszédében idézte II. János Pál történelmi szavait: „Ne féljetek! Nyissátok ki, sőt tárjátok szélesre a kapukat Krisztus előtt!” Ezek a szavak nagy bátorítást jelentettek a Középkelet-európai népek számára. Ma azonban új problémák jelentkeznek, és a népek fejlődése mindenekelőtt attól függ, hogy felismerjék: egyetlen emberi családot alkotnak.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép