Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Gabriella napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

homokóra
Angyal füzérrel (A)
225 éves a pilisi evangélikus templom
2009-12-07 Forrás: Evangélikus Egyház
Ünnepi istentiszteletet tartottak a pilisi evangélikus templomban 2009. december 6-án abból az alkalomból, hogy 225 éve szentelték fel a templomot. D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök hirdette az Igét és részt vettek a gyülekezet finn testvérgyülekezetének tagjai is, Kontiolahtiból – tudtuk meg a gyülekezet egyik lelkészétől, Krámer Györgytől.
Az istentisztelet gyertyagyújtással kezdődött. Imádság közben a gyülekezeti ifjúságának tagjai gyújtották meg a második gyertyát az adventi koszorún.

Az istentisztelet oltári szolgálatát Keveházi László, nyugalmazott evangélikus esperes végezte. Az egyháztörténésznek a napokban jelent meg a gyülekezet történetét bemutató könyve, így erről is szó esett később az istentiszteleten.

D. Szebik imre prédikációját a 100. Zsoltár versei alapján tartotta és hálát adván Istennek az elmúlt 225 évért, arról beszélt, hogy immáron a kilencedik generáció tagjai nőnek fel ebben a templomban. „Mert jó az Úr, örökké tart szeretete és hűsége, nemzedékről nemzedékre.”

Az istentisztelet úrvacsoravétellel zárult. A jelenlévő összes lelkész, a templom több pontontján osztotta ki Jézus testét és vérét a gyülekezeti tagok között.

Az istentiszteleten jelen volt a finn testvérgyülekezet számos tagja Kontiolahtiból, lelkészükkel és annak feleségével együtt, valamint Benczúr László, az Északi Evangélikus Egyházkerület felügyelője, Bak Péter a Dél-Pest Megyei Evangélikus Egyházmegye felügyelője és Szabó Márton pilisi polgármester is.

Az istentisztelet után szeretetvendégségre várták az evangélikusokat. Nagy sikert arattak azok az ADVENT feliratot formáló kalácsok, amelyeket a helyi pékségben készítettek. Minden egyes kalácsdarab egy betűt formált meg és más-más ízesítésű volt.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép