Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Gyönyörködjél
Medjugorje Bazilika és a tér
A koppenhágai ENSZ konferencia kötelezze el magát a szegények és a jövő nemzedékei érdekében
2009-12-07 Forrás: Vatikáni Rádió
Ádvent második vasárnapján délben, a Szent Péter téren összegyűlt hívekhez intézett beszédében XVI. Benedek az evangéliumi szakaszhoz fűzve gondolatait, hangsúlyozta, hogy az egyháznak szüntelenül meg kell tisztulnia.
A dániai klímacsúcsot megelőző napon a Szentatya a természet tiszteletben tartására, a szolidáris fejlődés előmozdítására buzdította a nemzetközi közösséget. Olyan intézkedéseket kell előirányozni, amelyek a személy méltóságán alapulnak, és a közjót szolgálják. A teremtett világ megóvásának feltétele a mértékletes életstílus, felelősség a szegények és az eljövendő nemzedékek iránt. Ezt szem előtt tartva, a konferencia sikerének biztosítása érdekében, a pápa minden jóakaratú embert arra szólított fel, hogy tartsák tiszteletben a természetbe Isten által beírt törvényeket, továbbá ismét fedezzék fel az élet erkölcsi dimenzióját. Itt jegyezzük meg, hogy a december 9-e és 18-a között zajló koppenhágai klímakonferencián 192 ország képviselői vesznek részt. A 6 tagú szentszéki küldöttség vezetője Celestino Migliore érsek, a Vatikán állandó ENSZ megfigyelője.

A koppenhágai csúcsra vonatkozó felhívását megelőzően XVI. Benedek Ádvent második vasárnapjának evangéliumi szakaszáról elmélkedett. Az evangelista Keresztelő Szent Jánost állítja a középpontba, aki a Messiás előfutára volt. Szent Lukács nagy pontossággal vázolja fel időben és térben a prédikáció koordinátáit. Két dolog kelti fel érdeklődésünket. Az egyik a sok utalás a Kr. u. 27-28-as évek palesztinai politikai és vallási vezetőire. Nyilvánvaló, hogy az evangelista figyelmezteti azokat, akik elbeszélését olvassák, vagy hallják: az Evangélium nem legenda, hanem valódi történet. A názáreti Jézus történelmi személy, aki pontosan meghatározható környezetbe illeszkedett be. A második figyelemre méltó elem pedig az, hogy a részletes történelmi bevezető után „Isten Szava” az alany, akit az evangelista úgy mutat be, mint az égből alá szálló erőt, amely Keresztelő Szent Jánosra ereszkedik le.

Beszédében a pápa emlékeztetett rá, hogy december 7-e Szent Ambrus, milánói püspök liturgikus ünnepe. Idézett tanításából, miszerint Isten Szava a történelem mozgató rugója. Isten Szava ihleti meg a prófétákat, készíti elő a Messiás útját, hívja életre az egyházat. Jézus maga az isteni Szó, aki megtestesült Mária szűzi méhében. Jézusban Isten maradéktalanul kinyilatkoztatta magát, mindent nekünk adott. Megnyitotta számunkra igazsága és irgalma kincsestárát. Az isteni Szó tehát leszállt a földre, hogy az, sivatagból termékeny talajjá váljon.

Mária, az egyház zsengéje, Isten kertje a földön – folytatta beszédében a Szentatya. Mária bűn nélküli, Szeplőtelen Fogantatásának liturgikus ünnepét december 8-án tartjuk – emlékeztetett a pápa. Az egyháznak azonban szüntelenül szüksége van a megtisztulásra, mert a bűn befészkelődik tagjai közé. Az egyházban örökös harcban áll egymással a pusztaság és a kert, a bűn, amely szárazzá teszi a földet és a kegyelem, amely azt megöntözi, hogy bőségesen teremjenek életszentségek.

A pápa arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a Szűzanyához: segítsen bennünket, hogy az ádventi időszakban kiegyenesítsük utunkat, rábízva magunkat Isten Szava vezetésére.
Az Úrangyala elimádkozása után a pápa anyanyelvükön köszöntötte a Szent Péter teret megtöltő zarándokcsoportokat. Franciául üdvözölte a Sant’Egidio közösség felelőseit, akik az időskorhoz fűződő problémákat vitatják meg ezekben a napokban. A lengyel hívekhez intézett szavaiban megköszönte mindazok imáit, akik vasárnap Lengyelországért és a kelet-európai országok újjászülető helyi egyházaiért fohászkodtak az Úrhoz.

Olaszul a nagycsaládosok országos társulatának képviselőit köszöntötte, akiknek jelszava: „Több gyermek, jobb jövő”. A pápa imádkozik értük, hogy a Gondviselés mindig álljon mellettük, a családpolitikák pedig nyújtsanak hatékony támogatást a sokgyermekes szülőknek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép