Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vanda, Paula napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Mihály Arkangyal
A templom előtt  sgy
Mit üzen Szűz Mária Rómának?
2009-12-08 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek beszéde a Spanyol téren. A keresztény városok szívében Mária kedves és bíztató jelenlét. Diszkrétségével békét és reményt ad mindenkinek a lét vidám és szomorú pillanataiban is – kezdte beszédét a Szentatya. Majd feltette a kérdést: Mit üzen Mária a városnak? Mire emlékeztet mindenkit jelenlétével? Azt ismétli a mai embernek: ne féljetek, Jézus legyőzte a gonoszt gyökereiben megszabadítva bennünket uralmától.
A pápa emlékeztetett arra, hogy a médiában hogyan jelenítik meg a gonoszt, hozzászoktatnak minket a legszörnyűbb dolgokhoz, megmérgezve bennünket. A szív megkeményedik, a gondolatok egyre sötétebbé válnak. Ezért van szüksége a városnak Máriára, aki jelenlétével Istenről beszél nekünk, emlékeztet bennünket a Kegyelem győzelmére a gonosz felett. Arra ösztönöz, hogy reméljünk az emberileg legnehezebb helyzetekben is.

XVI. Benedek utalt a városban élő névtelen személyekre, akiket a végsőkig kihasználnak, amíg hírt jelentenek, amíg felkeltik a figyelmet. Perverz mechanizmusnak nevezte ezt, amelynek nehéz ellenállni. Ugyanakkor rámutatott, hogy minden embernek az a vágya, hogy személyként fogadják be, és szent valóságnak tekintsék, mert minden emberi történet egy szent történet, amely a legnagyobb tiszteletet igényli. Mindenki szívében húzódik egy határ a jó és a rossz között. Senkinek nincs joga ítélkezni mások felett, de mindenkinek kötelessége, hogy jobbá legyen. A tömegtájékoztatás mindig „nézőkké” tesz bennünket, mintha a gonosz mindig csak másokra vonatkozna és bizonyos dolgok velünk, soha nem történhetnének meg. Pedig valójában mindannyian „cselekvő személyek” vagyunk jóban és rosszban egyaránt, viselkedésünk hatással van másokra.

Ezt követően a pápa utalt a légszennyezés jelenségére. Hangsúlyozta, mindenki elkötelezettségére van szükség, hogy tisztábbá tegyük a várost. Felhívta azonban a figyelmet egy sokkal veszélyesebb jelenségre: a lélek beszennyeződésére. Ezért kevesebbet mosolygunk, már nem üdvözöljük egymást, nem nézünk egymás szemébe. Mindent felszínesen kezelünk. A személyek lélektelen testekké, dolgokká, arc nélküli tárgyakká válnak, amelyek felcserélhetők és fogyaszthatók.

A Szeplőtelen Szűz Mária segít felfedezni és megvédeni a személyek lelki mélységét, mert Benne a lélek tökéletesen tükröződik a testben. Ő maga a tisztaság, vagyis szellem, lélek és test tökéletes összhangban vannak egymással és Isten akaratával. Szűz Mária megtanít bennünket, hogy megnyíljunk Isten cselekvése felé, hogy úgy nézzünk másokra, mint ahogy Ő néz rájuk: a szívből kiindulva. Könyörülettel, szeretettel, végtelen kedvességgel tekint rájuk, különösen a legmagányosabbakra, a legmegvetettebbekre és a leginkább kihasználtakra.

XVI. Benedek tiszteletét fejezte ki mindazoknak, akik csendben, nem szavakkal, hanem tettekkel gyakorolják a szeretet evangéliumi törvényét, amely előreviszi a világot. Sokan vannak, és ritkán adnak róluk hírt. Mindenféle korú emberek, akik megértették, hogy nincs értelme ítélkezni, panaszkodni, vádaskodni. Többet ér, ha a rosszra jóval válaszolunk. Ez változtatja meg a dolgokat vagy még inkább a személyeket és ennek következtében jobbá teszi a társadalmat. Szűz Mária azt üzeni mindnyájunknak: ahol elhatalmasodott a bűn, túlárad a kegyelem kezdve a szívünktől és az életünktől. Így a város szebb, keresztényibb és emberibb lesz – zárta XVI. Benedek beszédét a Spanyol téri Szűz Mária szobornál.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép