Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

A Szt.Pál bazilikánál, Topor M.
Pantheon a kivilágított szökőkúttal
A milánói Ambrosiana Könyvtár alapításának 400. évfordulója
2009-12-09 Forrás: Vatikáni Rádió
December 8-án délelőtt a milánói dómban a bíboros államtitkár szentmisét mutatott be, amellyel megemlékeztek a híres kulturális intézmény létrehozásának 400. évfordulójáról. Ez volt a második könyvtár Európában, amelyet megnyitottak a nagyközönség számára.
A Szeplőtelen Fogantatás és Federico Borromeo bíboros, az Ambrosiana Könyvtár alapítója állt Tarcisio Bertone bíboros államtitkár elmélkedésének középpontjában.

Homíliájában a bíboros a Szeplőtelen Szűzről hangsúlyozta, hogy Ő állította helyre az Isten és az ember között keletkezett törést az eredeti bűn után. Mária születésétől fogva mentes az eredeti bűntől, az első és tökéletes megvalósulása annak a példának, amely Jézus, az emberré lett Isten Fia. Jézus osztozott velünk mindenben a bűntől eltekintve. Az igaz és megvalósult személy az, aki pozitív kapcsolatban él Istennel és nem az, aki Isten nélkül vagy Isten ellen él – hangsúlyozta Bertone bíboros. Emberségünk teljes megvalósulása a bűn elutasítása és az Isten kegyelméhez fordulás által érhető el. Az Evangéliumhoz való hűség és a bűnnek való ellenállás iránti elkötelezettségünkben számíthatunk a Szeplőtelen Szűz közbenjárására.

A pápa lelki közelségét és áldását közvetítve a bíboros államtitkár megemlékezett Federico Borromeo bíborosról, Borromeo Szent Károly unokatestvéréről, aki az Ambrosiana Könyvtárat alapította 1609. december 8-án. Szándéka az volt, hogy a kultúra, a tudomány, a művészetek előmozdításának helyét teremtse meg, ahol ugyanakkor elmélyíthetők a keresztény hit igazságai Isten tiszteletére és dicsőségére. Kulturális és vallási kezdeményezésről van szó, mert az Ambrosiana Könyvtár hozzájárult, hogy életben tartsa a kultúra széles világában az Igazság hirdetését és előmozdítását. Bertone bíboros megállapította, hogy a könyvtár felhívja a figyelmet az evangelizáció egyik fontos dimenziójára. Az egyház nem fél az emberi tudás széles spektrumával való összevetéstől, sem kronológiai (az ókortól napjainkig), sem földrajzi (a Föld végső határaiig) szinten. Mindig nyitott a párbeszédre, mert tudatában van saját spirituális és kulturális identitásának.
A szertartás végén a bíboros kiemelte Borromeo bíboros akaratát, hogy Szűz Mária anyai oltalma alá helyezze a könyvtárat és Ambrosiana-nak nevezte el utalva Szent Ambrusra, Milánó védőszentjére, akinek liturgikus emléknapját december 7-én ünnepelte az egyház.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép