Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Gyertya
Kötelezővé akarják tenni az abortuszhoz való jogot Európa-szerte
2009-12-09 Forrás: Magyar Kurír
Három nő megtámadta Írország alkotmányát az Emberi Jogok Európai Bíróságán, mivel a szigetország alaptörvénye tiltja az abortuszt. Szerintük ugyanis Az emberi jogok európai egyezménye felülírja az ír alkotmányt. A három nő végül Nagy-Britanniában élt az abortusz lehetőségével, most azonban megpróbálják rákényszeríteni Írországra is az „abortuszhoz való jogot”.
Az egyezmény keretjellegű, az egyes jogok lényegi tartalmát az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjoga tölti ki tartalommal. A három nő azt is szeretné elérni, hogy ügyükkel precedenst teremtvén az abortuszt nyilvánítsák alapvető emberi jognak minden országban, amire kiterjed az egyezmény hatálya – írja a CNA.

A bíróság engedélyezte, hogy négy abortuszellenes szervezet, köztük két amerikai, az Alliance Defense Fund (ADF) és a Family Research Council (FRC) a magzati élet védőiként lépjenek fel a perben. Senkinek sincs joga úgy dönteni, hogy egy ártatlan élet felesleges – jegyezte meg mindezzel kapcsolatban Roger Kiska, az ADF jogásza. Glen Lavy, az ADF egyik vezetője rámutatott, hogy az eset kimenetele nagyon fontos Amerika számára is, mivel az ottani bíróságok nyomon követik más bíróságok ilyen ügyekben hozott ítéletét, hogy azt beépítsék a maguk gyakorlatába.

Az angliai Társaság a Meg Nem Született Gyermekek Védelméért (Society for the Protection of Unborn Children) december 9-én, szerdán virrasztást tart a Emberi Jogi Bíróság strasbourgi székhelye előtt.

Írországban az alkotmány 1983 óta kimondja, hogy a magzatnak fogantatásától kezdve joga van élethez, és explicit tiltja az abortuszt – kivéve, ha az anya élete veszélyben forog. Szintén jogellenes az abortusz külföldi lehetőségeiről való tájékoztatás. Az EU Maastrichti-szerződésének egyik protokollja pedig garantálja, hogy Írországnak nem kell legalizálnia az abortuszt. Az alkotmány abortusztiltó módosítását népszavazás is megerősítette, és a közvélemény is abortuszellenes.

Az emberi jogok európai egyezményét 1950-ben fogadták el az Európa Tanács (ET) tagjai. A szervezetnek jelenleg 47 tagja van. Az emberi jogok Európai Bírósága az ET szerve, amely az emberi jogok legfőbb európai bírói fóruma. Az Európa Tanács laza, kormányközi együttműködés keretében jött létre, és (szemben az Európai Tanáccsal és az Európai Unió Tanácsával) nem az Európai Unió intézménye.

A strasbourgi bíróság nemrég ítélt úgy, hogy sérti a vallásszabadság elvét, hogy Olaszországban feszület van az osztálytermekben. A döntés számos országban tiltakozást váltott ki.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép