Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Fontana di Trevi éjszaka
portré
Nem jut pénz a pályázati önrészek kifizetésére
2009-12-09 Forrás: Református Egyház
Még a pályázati önrészek biztosítására sem jut pénz jövőre – erről is tájékoztatta Bölcskei Gusztáv püspök a december 9-én Budapesten ülésező Zsinati Tanács tagjait. A tanácskozás tárgya a református egyház 2010. évi költségvetése.
Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke a tanácsülést megnyitó beszédében kifejtette, hogy a református egyház jövő évi költségvetése készítésekor két szempontot tartottak a legfontosabbnak: az egyház működőképességének megőrzését és a nyugdíjak kifizetésének zökkenőmentességét. Emellett ügyeltek arra is, hogy a zsinati döntések által létrehozott új feladatok finanszírozása is biztosítható legyen. A püspök elmondta, hogy a jövő évi költségvetés számos munkaterületet nehéz helyzetbe hoz. Ezek közül a Református Missziói Központot emelte ki, melynek zsinati támogatása csak a működésre elég, de például a pályázati önrészek biztosítására már nem futja belőle.
A püspök tájékoztatta Zsinati Tanácsot a közelmúltban a református egyháznál végzett adóellenőrzési vizsgálatról. A revizorok a 2006–2008 közötti időszakot vizsgálták, és semmilyen hiányosságot nem találtak.
A Zsinat lelkészi elnöke emlékeztetett arra is, hogy a Parlament a közelmúltban elfogadta a 2008. évi zárszámadást, de ebben nem szerepel az egyházi iskolák normatív kiegészítő támogatása, amivel az állam még adós az egyházaknak. A református egyház ebben a kérdésben a köztársasági elnökhöz fordul, és arra kéri, hogy ne szentesítse aláírásával a zárszámadási törvényt. A lelkészi elnök hangsúlyozta, hogy továbbra is égető probléma az állam és az egyház közötti kommunikáció hiánya.
Bölcskei Gusztáv szerint a helyzetet nehezíti, hogy a szerdai nappal megszűnik Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének megbízatása, és a szervezet vezető nélkül marad. A püspök azt javasolta a Zsinati Tanácsnak, hogy egyházunk levélben köszönje meg az ÁSZ-elnök munkáját.
A püspök szólt az egyik országos politikai napilap egyházunkat tudatosan, a tényeket eltorzítva lejárató cikkéről, amely az egyházfinanszírozás kérdésével foglalkozott, valamint a Jobbik keresztállítási akciójáról is. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a média ennek révén „szélsőséges, politikai indulatok gerjesztőjeként állítja be egyházunkat”, jóllehet a keresztállításhoz a Magyarországi Református Egyháznak semmi köze, és ha ezzel kapcsolatban konkrét eset merülne föl, azt az illetékes egyházi hatóságoknak kell kivizsgálnia.
A Zsinat lelkészi elnöke a svájci magyar lelkész közelmúltbéli beiktatása és a londoni magyaroknál tett látogatása kapcsán a magyar diaszpóra helyzetéről is megosztotta tapasztalatait. Elmondta, hogy a – többnyire ’56-osok által alapított – nyugati magyar gyülekezeteknek a jövőben az lehet a szerepük, hogy a tanulás vagy munka céljából ideiglenesen ott tartózkodók lelkigondozását is ellátják.
Bölcskei Gusztáv végül arról tájékoztatta a Zsinati Tanács tagjait, hogy Kálvin János főművének, az Institutionak az újrafordításával Buzogány Dezső kolozsvári professzort bízta meg az illetékes bizottság.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép