Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Kupola
Rád Gondoltam
A Guadalupei Szűzanyát, egész Amerika védőszentjét hívek milliói ünneplik december 12-én
2009-12-12 Forrás: Vatikáni Rádió
Guadalupei Szűzanya, vagy Guadalupei Miasszonyunk néven tisztelik a katolikus hívek Máriát Mexikóban történt megjelenése, 1531 óta. A hagyomány szerint Mária egy katolikus hitre tért Juan Diego nevű indián férfinek jelent meg több alkalommal december 9-e és 12-e között a mai Mexikóváros közelében.
A Guadalupe elnevezést – ugyancsak az elbeszélés szerint – maga Mária sugallta és valószínűleg egy azték kifejezés spanyol fordításáról van szó.

A jelenés színhelyén kápolnát emeltek, ma pedig hatalmas bazilika áll itt, amelyet 1976-ban szenteltek fel. A szentélyben őrzik Juan Diego köntösét, amely egy sötét bőrű fiatal bennszülött leányt ábrázol. A hívek Virgen morenita – Mesztic Szűznek nevezték el ezt a Mária képet.

A guadalupei jelenést a katolikus egyház hivatalosan elismerte, Juan Diego-t, az azték látnok férfit pedig II. János Pál pápa szentté avatta 2002. július 31-én. A guadalupei Szűzanyát az egész amerikai földrész védőszentjeként ünnepli. A guadalupei Szűz ünnepe a vallási üzeneten túl nemzeti tartalmakat is megtestesít a latin-amerikai országok, főként Mexikó számára.

Az Egyesült Államokban élő latin-amerikai hívek ebben az évben is elzarándokolnak a Chicago közelében fekvő Des Plaines-be, a Guadalupei Miasszonyunk itt található szentélyébe. A szervezők több, mint 100 ezer hívet várnak a szertartásokra. A Des Plaines-i szentélyben őrzik a Szűzanya és az előtte térdelő Juan Diego életnagyságú szobrát. Ebben az évben december 11-én éjjel a szentmisét Francis George bíboros, az USA püspöki konferenciájának elnöke mutatta be angolul, minden más szertartás azonban spanyolul folyt.

XVI. Benedek pápa 2005. május 11-én a következő imát mondta a Vatikáni Kerteket díszítő Guadalupei Szűz szobra előtt:

„Szent Mária, Téged a latin-amerikai és mexikói emberek Guadalupei Miasszonyunk néven tisztelnek, mivel belőled a szeretet sugárzik. Ismét a Te kezedbe helyezzük mi is életünket. Te jelen vagy itt a Vatikáni Kertekben is, Te a világ minden édesanyja és mindannyiunk szíve számára Királynő vagy. Reménnyel eltelve Hozzád folyamodunk és Benned bízunk. Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled… Guadalupei Szűzanya könyörögj értünk.”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép