Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Rózsa
Rafaello Santi: Isten létrehozza a Földet
A beteg gyermekek lelkipásztori gondozása – nemzetközi konferencia a Vatikánban
2008-11-14 Forrás: Magyar Kurír
Az Egészségügy Pápai Tanácsa november 13-15-ig tartja XXIII. nemzetközi konferenciáját a Vatikánban. A találkozó témája A beteg gyermekek lelkipásztori gondozása. A konferenciáról a tanács elnöke, Javier Lozano Barragán bíboros tartott előzetes sajtótájékoztatót az újságíróknak.
A bíboros kiemelte: A lelkipásztorok feladata, hogy lélekben támogassák a beteg gyermekeket a szentségekkel és az imádsággal. A hatékonyság alapfeltétele, hogy tisztában legyünk a szenvedés okaival.

Minden évben több, mint négymillió csecsemő hal meg a születése utáni 26 napban. Az elmúlt tíz évben a fegyveres konfliktusok következtében elhunyt gyermekek száma meghaladja a kétmilliót. További hat millióan fogyatékossá váltak, míg legalább háromszázezer kiskorút kényszerítettek katonaságra. A szegénység továbbra is a gyermekbetegségek elsődleges oka. Egy olyan világban, ahol egy milliárd két millió ember él a földön kevesebb mint napi egy dollárból, több mint négy millió kisgyerek hal meg AIDS-ben, míg 14 millióan maradnak árván. Afrikában naponta hétezren fertőződnek HIV vírussal. Az azonban figyelemre méltó, hogy ötven évvel ezelőtt évi húszmillió gyermek halt meg a világon, mára ez a szám a felére csökkent - emelte ki felszólalásában Barragán bíboros.

A helyzetfelmérést tetteknek kell követniük: az egyház felelőssége nemcsak a segélynyújtásra terjed ki, hanem a kis betegek hitének formálására is. A cél, hogy egyre hatékonyabbá tegyék a misszionáriusok, a vatikáni szervek és az egyházmegyék működését.

A jómódú országokban sem jó a helyzet, hiszen minden hatodik gyermek a szegénységi küszöb alatt él. Sok államban a családok feladták nevelői kötelességüket: a gyerekek és a serdülők magukra vannak hagyva, környezetükben az internet és a televízió dominál. A szexkereskedelem, a pedofília, az iskolai erőszak, a bűncselekmények, a szervezett bandák jelensége egyre terjedőben van.

Újságírói kérdésre válaszolva az Egészségügy Pápai Tanácsának elnöke emlékeztetett rá, hogy az egyház ellenzi a magzati őssejtek kutatását. Támogatja viszont a felnőtt őssejtekkel való kísérleteket. Teljesen elfogadott amikor olyan sejtbeültetésről van szó, ami nem veszélyezteti sem a donort, sem a befogadót.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép