Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Jézus ábrázolás
pápa
Erdélybe is megérkezett a betlehemi láng
2009-12-13 Forrás: Erdély.ma
A Betlehemi Láng fénye Karácsonykor szerte Európát bevilágítja. Fényességet, melegséget, szeretetet visz a templomokba, az otthonokba, a szívekbe. 1986. óta minden december derekán Betlehemben, a Születés-kápolna mécseséről gyertyát gyújtanak, és elindul a Láng féltve-vigyázva, őrizve, ápolva, továbbadva kézről-kézre, viharlámpásról-viharlámpásra, előbb repülőben, majd vonatokon, száguldó országúti autókban, biciklisen, gyalogosan, hogy karácsony estéjére eljuthasson bazilikákba és kis fatemplomokba egyaránt.
Olykor faluszéleken virrasztva, várva, hogy fáklyás menet kíséretében vonulhasson be a templomba.

Vannak helyek ahol – mikor a falu határát eléri a Láng – megkondulnak a harangok és addig harangoznak, míg a Láng a templomba nem ér. Így vonul, vándorol a Láng, az osztrák cserkészektől a magyarországi cserkészekhez, tőlük Felvidék, Délvidék, Kárpátalja magyarlakta területeire, át a pirosvonalas határokon, s persze Erdélybe, mihozzánk, s majd általunk olyan emberekhez is, akik egyébként kis fenyőág mellett, egyedül töltenék a Szentestét.

Az erdélyi cserkészek először 1993 karácsonyán kapcsolódtak be ebbe a hagyományteremtő szent játékba. A nagybányai cserkészek Nagyváradról, zakatoló éjszakai vonaton hozták a Lángot, máskor Magyarországról hozta az Erdélyt „belángoló" cserkészautó. Néhány éve a sepsiszentgyörgyi cserkészek vették át a stafétát és hatalmas mécsesekben szállítják három országon keresztül a lángot.

Az idén december 12-én került sor az ünnepélyes lángosztásra Bécsben. A Romániai Magyar Cserkészszövetség tagjai is jelen voltak az ünnepségen, ahol a világ minden tájáról összesereglett cserkészekkel együtt vették át a Szeretet Lángját, majd a csikorgóhavas, sok mínuszcelsiusfokos éjszakának nekivágva indult a busz – és a Láng – szép karácsonyi küldetésére: hogy Szentestéig bevilágítsa Magyarországot, Erdélyt, Felvidéket, Kárpátalját, Vajdaságot....

Erdélyben a napokban több helyszínen is sor kerül az ünnepélyes Lángosztó szertartásra. Itt lehetőség nyílik arra, hogy bárki hazavigye a lángot, ezért kérünk mindenkit, hozzon magával mécsest, viharlámpát. Mindenkit szeretettel várunk vallási hovatartozástól függetlenül.

Kolozsváron december 13-án került sor az ünnepélyes lángosztásra a Szent Mihály templomban, ahonnan a todai, nagyenyedi, magyarlapádi és szilágycsehi cserkészek vették át a lángot. Kolozsváron a Báthory István Gimnáziumban őrzik a szeretet lángját, innen veheti ét minden érdeklődő.

Szamosújváron december 20-án adják át a cserkészek a lángot a város magyar történelmi egyházaiban, majd december 23-án a már hagyományos, mintegy 500 km-es lángosztó körútra indulnak a mezőségi falvakba.

Marosvásárhelyen december 23-án kerül sor az ünnepélyes lángosztásra a Felsővárosi Református Egyházközség templomában.

Sepsiszentgyörgyön, maguk a lánghozók osztják december 19-én a lángot 18 órától a Szent József templomban, ahonnan a cserkészek továbbviszik, hogy Karácsonyra Háromszék minden településére eljusson a láng.

Csíkszeredában december 19-én, 19 órától a Szent Ágoston templomban adják át a lángot. 20-án pedig a csíkszéki falvakban indulnak karácsonyi koncerttel egybekötött lángosztó körútra.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép