Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Jézus életre kelti Jairusz leányát
Idő
„Ha a békén akarsz munkálkodni, óvd a teremtett világot”
2009-12-15 Forrás: Vatikáni Rádió
December 15-én, kedden délelőtt a Szentszék sajtótermében bemutatták a 43. béke világnapra írt pápai üzenetet, amelynek fő gondolata: helyre kell állítani a Teremtő Isten, az emberiség és a teremtett világ közötti belső és külső egyensúlyt.
Renato Martino bíboros, a Iustitia et Pax Pápai Tanács nyugalmazott elnöke ismertetőjében rámutatott: a téma rendkívül időszerű és következetesen beleilleszkedik XVI. Benedek eddigi békenapi üzeneteinek tanításába.

A pápa a béke kozmikus felfogását javasolja, ami egyenlő az Isten által meghatározott rend nyugalmával – tranquillitas ordinis. Ez pedig az Isten, az emberiség és a teremtett világ közötti összhangban valósul meg. A környezetpusztulás azt jelenti, hogy mély sérülést szenvedett az emberiség és Isten közötti egység. Ha tehát az ökológiai válságot elemezzük, el kell gondolkodnunk a teremtett világ „belső válságáról” is.

A jelen kihívásaival szemben a Szentatya nem kínál fel technikai megoldásokat, és nem avatkozik bele az egyes kormányok politikáiba. Ezzel szemben emlékeztet az egyház elkötelezettségére a föld, a víz, a levegő, azaz a Teremtőtől kapott ajándékok megóvása érdekében. A pápa arra buzdít mindenkit, hogy törekedjen a Teremtő Isten, az emberiség és a teremtett világ közötti kapcsolat helyreállítására.

Az emberiség közös előrehaladásának alapvető feltételei közül a Szentatya elsőként megállapítja: szükség van arra, hogy ne szűkítsük le a természetről és az emberről alkotott nézetünket.
Az ember nem a véletlen terméke. Feladata, hogy együttműködjön Istennel, és óvakodjon attól, hogy saját magát Isten helyébe állítsa. Az egyház értetlenül tekint továbbá azokra a nézetekre is, amelyek középpontjában az ökológia, a biológia áll. Eszerint a felfogás szerint minden élőlény egyenlő méltósággal rendelkezik.

Szükség van továbbá mélyreható etikai és kulturális megújulásra is – írja üzenetében Benedek pápa. A szubszidiaritás elvének megfelelően mindnyájan felelősek vagyunk a teremtett világ megóvásáért. Különösen érvényes ez a polgári vezetőkre nemzeti és nemzetközi szinten. Minden gazdasági döntésnek ugyanis erkölcsi következménye van, ezért olyan fejlődési modelleket kell alkalmazni, amelyek középpontjában az ember áll.

A teremtett világ az egész emberiség öröksége. A természeti erőforrások felhasználásának jelenlegi ritmusa azonban komolyan veszélyezteti a jövő nemzedékek sorsát. A környezeti válságot csak olyan szolidaritással lehet leküzdeni, amely mind időben, mind térben előre mutat, különös figyelmet fordítva a fejlődő országokra. A nemzetközi közösség feladata, hogy világviszonylatban igazságosan osszák el a föld rendelkezésére álló energiaforrásokat – hangsúlyozza üzenetében a Szentatya.

Renato Martino bíboros felszólalásában rámutatott: XVI. Benedek reális olvasatot ad a jelenlegi környezeti válságról, azonban hangvétele soha sem katasztrofikus, mindig reménykedve tekint az ember értelmére, méltóságára. A pápa elutasítja a két szélsőséges nézetet, vagyis az egocentrizmust, az önközpontúságot, amely megengedi, hogy az ember zsarnokként uralja a természetet, valamint az öko-központúságot, amely megfosztaná az embert transzcendens és minden más élőlény feletti méltóságától.

XVI. Benedek témaválasztása nem véletlenszerű. Idén van ugyanis 30 éve, hogy II. János Pál 1979. november 29-én „Inter Sanctos” k. bullájával Assisi Szent Ferencet a környezetvédők patrónusának hirdette ki. „A szegények barátja, akit Isten minden teremtménye szeret” – mondta II. János Pál.

Szent Ferenc Naphimnusza ma is időszerű. A teremtett világ iránti szeretet, ha spirituális távlatok felé tekint, elvezet az emberek közötti testvériséghez, az emberek és Isten közötti egységhez. A Poverello példáját szem előtt tartva tanuljuk meg szeretni a teremtett világot és vegyük benne észre a Teremtő Isten végtelen szeretetét – írja békenapi üzenetében XVI. Benedek pápa.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép