Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Kisesküllői fatemplom
Jászkun. Török huszárezred századzászlaja 1770-ből
Megkezdődött Zita királyné boldoggá avatási pere
2009-12-18 Forrás: Magyar Kurír
Megnyitotta Boldog IV. Károly magyar király és osztrák császár feleségének, Zita királynénak és császárnénak a boldoggá avatási eljárását december 10-én a franciaországi Le Mans püspöke, Yves Le Saux.
Zita királyné nem itt, hanem a svájci Chur püspökségében hunyt el, így alapesetben ott kellett volna elindítani az eljárást. A helyi püspök és a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja azonban beleegyezett, hogy az eljárás a francia egyházmegyében induljon el, mivel rengeteg időt töltött ott száműzetésben a királyné, aki szorosan kötődött Solesmeshez, a korai liturgikus mozgalom egyik központjához is – írja az Új Liturgikus Mozgalom (Novus Motus Liturgicus, New Liturgical Movement) honlapja.

Az 1892-ben, Bourbon-ház pármai ágának családi rezidenciájában, az olaszországi Villa del Pianoréban született Zita bourbon–pármai hercegnőt, később magyar és cseh királynét, osztrák császárnét az Osztrák–Magyar Monarchia bukása után, 1918-ban előbb Svájcba, majd később Madeirára száműzték férjével és gyermekeivel. 1921-ben elkísérte Károly királyt második magyarországi visszatérési kísérlete során (restaurációs kísérletek). Az utolsó magyar királyné élete végéig száműzetésben élt, a svájci Zizers ferences kolostorában halt meg 1989. március 14-én, kilencvenhat éves korában, családja körében.

Az osztrák kormány engedélyezte a Habsburg-ház hagyományainak megfelelő bécsi temetést, mely április 1-jén zajlott le az osztrák fővárosban. Teste a bécsi kapucinusok templomában pihen, szívétől különválasztva, ami halála színhelyén, Svájcban maradt.

Nyolc gyermeke közül az első Habsburg Ottó, az utolsó magyar trónörökös, aki 1961-ben lemondott trónigényéről, személyében azonban az osztrák monarchisták továbbra is I. Ottó osztrák császárt, a magyar monarchisták pedig II. Ottó magyar királyt tisztelik.


Aki bármiféle közbenjárást, csodát szeretne bejelenteni, itt teheti meg:
Association for the Beatification of Empress Zita
(Zita Császárné Boldoggá Avatásáért Egyesület)
Abbaye Saint-Pierre
1, place Dom Guéranger
72300 Solesmes, France
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép