Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Jászkun. Török huszárezred századzászlaja 1770-ből
A szegény özvegy két fillérje
Az igazi bölcsesség Jézus – mondta a pápa a római egyetemistáknak
2009-12-18 Forrás: Vatikáni Rádió
Az igazi bölcsesség nem valamiféle ismeret, hanem egy személy, Jézus – hangsúlyozta XVI. Benedek a római egyetemistáknak, akik a Szent Péter bazilikában gyűltek össze csütörtökön délután, hogy a Szentatyával együtt vesperáson vegyenek részt karácsonyi előkészületként. Az intellektuális szeretet első formája az, hogy segítünk másoknak felfedezni Isten igazi arcát, aki a betlehemi barlangban gyermekké lett Szeretet.
A világ logikáját megtévesztő bölcsesség az, amely megszületett Betlehemben. A keresztény paradoxon a mennyei bölcsességnek, vagyis az Örök Logosznak, a Názáreti Jézussal és történetével való azonosításában áll. Nincs megoldása ennek a látszólagos ellentétnek, hacsak nem a nagy Sz-szel írt Szeretetben: az ember örökélet iránti vágya meglágyította Isten, a Logosz szívét, aki nem szégyellte felvállalni az emberi létet. A Bölcsesség nélkül nem született volna semmi, ami ma létezik. Egy keresztény tanár vagy hallgató magában hordozza a szenvedélyes szeretetet e Bölcsesség iránt – mutatott rá a pápa. Mindent ennek a fényében értelmez, felfedezi nyomát az elemi részecskékben és a költők verseiben, a jogi kódexekben és a történelem eseményeiben, a művészeti alkotásokban és a matematikai kifejezésekben.

Ki volt az, aki Karácsony este a betlehemi barlangnál köszöntötte és imádta az éppen megszületett Bölcsességet? – tette fel a kérdést XVI. Benedek. Nem a jog doktorai vagy a tudósok. Mária, József és a pásztorok. Az Evangélium „kicsinyei”. Ez nem azt jelenti, hogy tanulni felesleges. A kereszténység kétezer éve a megfelelő hozzáállást javasolja ezzel kapcsolatban: tanulni kell és el kell mélyíteni az ismereteket megtartva a „kicsinyek” lelkiségét, az alázatos és egyszerű lelkületet, mint amilyen Máriáé, a „Bölcsesség székéé”. Hányszor fordult elő, hogy félelemmel közelítettünk a betlehemi barlang felé, mert aggódtunk, hogy akadályozója lehet ún. „modernségünknek” – állapította meg a Szentatya.

A betlehemi barlangban mindenki felfedezheti az igazságot Istenről és az emberről. A pápa az intellektuális szeretet első formáját jelölte ki az egyetemisták számára: segíteni másoknak felfedezni Isten valódi arcát. Ezzel a buzdítással fordult XVI. Benedek minden egyetem és felsőoktatási intézmény felelőseihez, hogy működjenek együtt a közösség építésében, amelyben minden fiatal érett emberré képezheti magát és felelőssé válhat a szeretet civilizációjának megvalósításáért.

A szertartás végén az ausztrál egyetemi küldöttség átadta a Maria Sedes Sapientiae (Mária, a Bölcsesség széke) kegyképet az afrikai delegációnak. Ezt követően a pápa Szűz Mária kegyelmébe ajánlotta az afrikai kontinens és az együttműködésben részt vevő minden hallgatót, amely a közelmúltbeli püspöki szinódus után született a római és az afrikai egyetemek között.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép