Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Hunyadi János zászlaja
Hóember
Mise Márton Áron tiszteletére – Székelyföldi ősbemutató
2009-12-19 Forrás: Erdély.ma
Háromszéki kórusok és szólista közreműködésével nagy sikerrel tartották meg a Márton Áron püspök tiszteletére írt vokál-szimfonikus mű Székelyföldi ősbemutatóját. Bács Lajos szerzeménye a mester jelenlétében, a Székelyföldi Filharmónia közreműködésével a székelyudvarhelyi kultúrpalotában csendült fel először.
A részletek több hazai hangversenyteremben szólaltak meg, s egy felvétel is készült már belőle, ám Székelyföldön, Márton Áron szűkebb szülőhazájában a szerző is a vasárnapi előadást tartja az ősbemutatónak. A koncert előtt Bács Lajos felidézte találkozásait a nagy püspökkel, egy hatvanas évekből származó élmény például, amikor a gyulafehérvári székesegyházban koncertezve a fiatal muzsikusokat a püspök saját anyanyelvén köszöntötte, a műben is megjelenik (az „uram, irgalmazz" könyörgés három nyelven csendül fel az egyébként latin nyelvű szövegben). Tamás József segédpüspök ugyanakkor felidézte a székelyek nagy püspökének életútját.

A négy szólóhangra — a szopránt Govacinschi Yolanda, az altot András Ildikó, a tenort Szilágyi Zsolt, a basszust pedig Sándor Árpád énekelte —, zenekarra (Szé­kelyföldi Filharmónia, karmester Bodurian Aram) és kórusra (Pro Musica és a Vox Humana) komponált mű a klasszikus miseszerkezetet követi, dallamvilága a gregorián hagyományokra épül, ám modern hangzásával ízig-vérig huszonegyedik századi alkotás.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép