Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

A királyok imádása
Szent Imre (1000/1007-1031
Kihirdethetik XII. Piusz és II. János Pál boldoggá avatását
2009-12-21 Forrás: Erdély.ma
XVI. Benedek pápa szombaton délelőtt kihallgatáson fogadta Angelo Amato érseket, a Szentté avatási Kongregáció prefektusát. A főpásztor a pápa elé terjesztette aláírásra azokat a rendeleteket (dekrétumokat), amelyek elismerik két pápa, Isten Szolgái hősies erényeit.
A kihallgatás során a Szentatya felhatalmazta a Kongregációt arra, hogy tegye közzé az említett két pápa és még másik 19 személy szentté illetve boldoggá avatására vonatkozó rendeleteket. A dekrétumok összesen 5 leendő szentre, 6 leendő boldogra és 10 személy esetében hősies erények elismerésére vonatkoznak.

Az egyház leendő boldogai és szentjei között számos nő van, főként olyanok, akik a legelesettebbek között szolgáltak. Köztük van pl. Mary MacKillop ausztrál boldog és az angol rendalapító Ward Mária, aki nehéz időkben a nők jogaiért küzdött.

A dekrétumok kihirdetése fontos szakasza a boldoggá avatási eljárásnak, amelyhez azonban még szükséges van egy csoda hivatalos elismerésére. II. János Pál pápa esetében a hősies erények elismerését hívek milliói nagy örömmel várták az egész világon, hiszen közismert, hogy a pápa életszentség hírében hunyt el 5 évvel ezelőtt. Erről tanúskodik az a tény is, hogy már temetésekor a Szent Péter téren transzparenseken kérték a hívek, hogy azonnal szent legyen: „Santo Subito.” Számtalan olyan személy van szerte a világon, aki azt állítja, hogy II. János Pál közbenjárására imája meghallgatásra talált. Ám jelen esetben egy Parkinson-kórból felépült francia szerzetesnő csodás gyógyulása lehetne az, ami a boldoggá avatás utolsó feltétele. II. János Pál boldoggá avatási eljárása nem sokkal halála után kezdődött meg, mivel XVI. Benedek felmentést adott az alól, hogy megvárják az egyházjog által előírt 5 évet.

A Szentatya elismerte XII. Piusz hősies erényeit is. Pacelli pápa a II. Vatikáni Zsinat előfutára, a II. világháború borzalmas éveiben minden erejével védte a béke ügyét. Halála 50. évfordulója alkalmával XVI. Benedek pápa így méltatta őt: „XII. Piusz menekültek és üldözöttek sokaságát vigasztalta meg és letörölte a fájdalom könnyeit a háború mérhetetlen sok áldozatának arcáról…Sokszor titokban, csöndesen cselekedett, mert úgy vélte, hogy abban a bonyolult történelmi időszakban csak így lehet elkerülni a még rosszabbat és megmenteni minél több zsidó életét.”

A leendő boldogok között van Jerzy Popieluszko lengyel pap, akit a kommunizmus sötét időszakában 1984-ben gyilkoltak meg. A pápa elismerte a vértanúságára vonatkozó dekrétumot.

Végül abból az interjúból idézünk néhány gondolatot, amelyet Slawomir Oder prelátus, a II. János Pállal kapcsolatos eljárás posztulátora adott a Vatikáni Rádiónak arról, hogy mikorra várható II. János Pál boldoggá illetve szentté avatása.
A posztulátor szavai megerősítették, hogy a hősies erények elismerésével nem fejeződött be az eljárás. Még hosszú az út II. János Pál közbenjárásának tulajdonított csoda elismerésével kapcsolatban. Ami pedig későbbi szentté avatását illeti a posztulátor ezt mondta: „Szeretnék mindenfajta előjelzést elkerül. A kánoni eljárásnak megvan a maga dinamikája és életútja.” Amint eddig történt az erények elismerése során, ugyanúgy a továbbiakban sem vesztegetjük az időt, folytatódik a szorgos munka, az egyházi törvénykönyv minden kánonjának és a Szentté avatási Kongregáció szabályainak tiszteletben tartása mellett.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép