Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
8 felhasználó online
0 tag, 8 vendégKépek a galériából

Marija Bistrica  boltívek
Debrecen Felsőjózsai Református templom
Aradon ünnepi istentiszteletet tartottak
2009-12-23 Forrás: Erdély.ma
Ünnepi istentisztelettel adóztak a ’89-es romániai forradalom áldozatainak Aradon. A Maros-parti városban, 1989-ben ezen a napon tízezrek tüntettek, a tankokat és a katonaságot már kivezényelték a tömeg ellen, de csak másnap, 23-án lőttek az utcákon.
„Tudjuk pedig, hogy azoknak, akik Istent szeretik, minden a javukra van” – még a szenvedés is, mondta Tőkés László az aradi belvárosi református templomban. Ugyanezt az igét mondta el húsz évvel korábban Temesváron, amikor a hívek előtt bejelentette, hogy december 15-én kilakoltatják a lelkészi lakásból. Ez a fordulat aztán a kommunista diktatúrát megdöntő forradalom első szikráját jelentette Romániában.

„Próbáljuk felerősíteni a 20 évvel ezelőtti események üzenetét, éspedig azt, hogy folytatni kell a rendszerváltozást, hogy nem szabad megállni feleúton” – tette hozzá Tőkés László EP-képviselő.

Az istentiszteleten fejet hajtottak az aradi áldozatok előtt és megemlékeztek Tóth Sándor hódmezővásárhelyi sofőrről, aki 1989. december 23-án segélyszállítmányokkal érkezett Aradra és itt érte halálos lövés.

„Ő a testvéri szolidaritás szimbóluma marad városunk számára” – emelte ki Bognár Levente alpolgármester.

„Szerintem messze az a legfontosabb hozadéka a rendszerváltásnak, hogy a magyar nemzet megkapta a politikai önrendelkezés jogát, legalábbis a politikai érdekképviselet tekintetében. Immáron artikulálhatta azt, hogy mit akar. Hogy nem élt kellőképpen ezzel az eszközzel, az szerintem egyértelmű. Hogyha mérleget készítünk az elmúlt húsz évről és összehasonlítjuk, mondjuk, a két világháború közötti húsz évvel akkor bizony azt kell mondani, hogy ez a politikai elit, nem akarom azt mondani, hogy megbukott, de eléggé rosszul vizsgázott” – hangsúlyozta Borbély Zsolt Attila politológus.

A forradalmi emlékév a hétvégén Szilágy megyében ér véget. Zarándoklatot szerveznek Menyőbe, ahová a Tőkés családot száműzték a forradalom napjaiban.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép