Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jácint napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

IV. Ince
A termálfürdő.  Topor M.
Bocsánatkérés és megbocsátás - karácsonyi népszokásaink
2009-12-26 Forrás: Magyar Kurír
A múzeumbaráti kör vendégeként a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban Jáki Sándor Teodóz bencés zenepedagógus, a „csángók apostolaként” is emlegetett Julianus-díjas népzenekutató tartott előadást a karácsonyi ünnepkörről, népszokásokról.
Olyan szokásokról is, amelyek valamikor talán az egész magyarlakta területen ismertek voltak. Ez utóbbiak közé tartozik az ostyahordás és a hozzá kapcsolódó szentestei bűnbánat, amely nélkül a felvidéki magyaroknál, de lengyelföldön is elképzelhetetlen az ünnep, s amelyet még hazánk északkeleti területein is őriznek egyes vidékeken.

Régen ádvent utolsó hetében a harangozó és a kántor ostyát süttetett, és azt vitték házról házra a gyermekek, énekelve: „Békességhirdető Istennek angyala, / ki a pásztorokat útbaigazíjja, / hogy menjenek gyorsan Betlehem városba, / ott találják majd a Jézust a jászolyba’…, majd a végén még hozzátették: „Hogy Karácsony napját érhessék kendtek is!” Minden családnak küldettek annyit az ostyából, ahány tagú volt a család. És még egyet a karácsonyfára, s másikat, hogy szögezzék föl a mestergerendára figyelmeztetésül: maradjon velük egész esztendőben karácsony békessége! A gyermekek az osztáskor adományokat kaptak ilyenkor. Ma ostyasütő mester készíti ezeket a nagyméretű ostyákat, amelyen a sütőnyomat a havas házak és a templom fölött egy trombitát fúvó angyalkát ábrázol, aki a Gyermek Krisztus érkezését adja hírül, s fenn a magasban a betlehemi fényességes csillag mutatja az utat a Háromkirályoknak.

Ezt az ostyát szenteste minden családban a férj adja a feleségnek és viszont, a gyermekek az apjuknak, anyjuknak, nagyszülőknek és viszont, mikor a család összegyűlik a karácsonyfa mellett, miközben bocsánatot kérnek kölcsönösen egymástól, ha az eltelt esztendőben valamivel megbántották volna a másikat. A megbocsátás jele, hogy akitől bocsánatot kérnek egy-egy darabot tör a felkínált ostyából. Az ostyaroppanások hangja a szeretet legszebb zenéje, mondta Teodóz atya, aki egy egész kosárra valót hozott ebből az ostyából, és minden résztvevőnek osztott egy kis csomaggal az ünnepekre.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép