Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
István napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

IX. Kelemen
III. Gyula
A Szentatya Úrangyala imádsága Karácsony másnapján és Szent Család ünnepén
2009-12-30 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek szombaton és vasárnap, Szent István első vértanú és a Szentcsalád liturgikus ünnepén délben dolgozószobája ablakából köszöntötte a Szent Péter-téren összesereglett rómaiakat és a zarándokokat, turistákat.
Az első keresztény vértanú emlékezete, példája is segít bennünket, hogy behatoljunk karácsony misztériumába, kezdte beszédét a pápa karácsony másnapján. A jászolban fekvő Kisded Isten emberré lett Fia, Benne megnyilvánult Isten embereket üdvözítő kegyelme. Jézus azt kéri tőlünk is, mint Szent István vértanútól, akit eltöltött a Szentlélek, hogy bátran tanúskodjunk az Evangéliumról. István kész életét is odaadni az Úr szeretetéért, és Mestere példájára megbocsát üldözőinek. Megértteti velünk, hogy Isten Fia belépése világunkba egy új civilizáció, a szeretet civilizációjának eredete, amely nem adja meg magát a rosszal és az erőszakkal szemben, és ledönti a korlátokat az emberek között, testvérekké teszi őket Isten gyermekei nagy családjában.

István az Egyház első diakónusa, aki Krisztus szeretetéből a szegények szolgája lett; miként a többi keresztény vértanú, ő is jelzi szórakozott és céltalan kortársainknak, hogy kibe kell vetniük bizalmukat, hogy értelmet adjanak életüknek. A vértanú ugyanis azzal a bizonyossággal hal meg, hogy Isten szereti őt, és semmit sem helyezve Krisztus szeretete elé tudja, hogy a jobbik részt választotta. Teljesen Krisztus halálához hasonulva tudatában van annak, hogy az élet termékeny csírája és megnyitja a világban a béke és a reménység ösvényeit. A pápa még hozzáfűzte, hogy István diakónus példakép az egyháznak abban is, hogy szeretettel karolja fel a szegényeket, hiszen ez a szolgáló szeretet, ez az evangéliumi út hiteles tanúságtétel az emberek előtt Isten országáról.

Végül XVI. Benedek István vértanú ünnepén emlékeztetett arra, hogy sok hívő a világ különböző részein üldöztetést szenved hite miatt. E hívőket hallgatói imájába ajánlotta, hogy hűségesek maradjanak keresztény hivatásukhoz. Életünk középpontjába helyezzük mindig Jézus Krisztust, akinek e napokban egyszerűségét és alázatát szemléljük a jászolban. A Szentatya az Úrangyala és az áldás után szokásához híven a nagyobb nyelveken is köszöntötte a hívősereget, és mindenkinek áldott ünnepeket kívánt.

Vasárnap, Szentcsalád ünnepén a betlehemi Gyermek, Szűz Mária és Szent József „szent családját” szemlélve emlékeztetett arra, hogy Isten egy emberi családban akarta kinyilatkoztatni magát, ezért az emberi család a szentháromságos Isten ikonja lett. A Szentháromság szeretetközösség, az emberi család – a nagy különbség ellenére – valamiképpen a Szeretet-Isten titkát tükrözi. Isten a férfit és a nőt saját képmására teremtette, akik a házasságban egy test lesznek, vagyis a szeretetközösség nemzi az új életet. Az emberi család a Szentháromság ikonja a személyek kölcsönös szeretete és a szeretet termékenysége révén.

A pápa ezután még emlékeztetett a nap liturgiájára, a Lukács evangéliumban leírt jelenetre: a tizenkét éves Jézus a templomban. Jézus visszatér Názáretbe, engedelmes szüleinek, példát mutat a keresztény nevelésnek. Jézus, miként korábban Mária, igent mond az Atyának, az Ő akaratát teljesíti. A keresztény család is Isten rá vonatkozó tervét teljesítve jut el a nagyobb szabadságra.

XVI. Benedek hosszabban szólt spanyolul a Madridban a Szent Család ünnepére összegyűlt lelkipásztorokhoz és hívekhez, vázolva a keresztény házasság és család eszményét, majd néhány nagy nyelven köszöntötte hallgatóit, rómaiakat, zarándokokat és mindazokat, akik a televízión és rádión keresztül követték és áldását fogadták. Ismételten áldott ünnepeket kívánt mindenkinek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép