Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Gondolatok
pápa
Elhunyt a teológusok Picassója, a holland katolikus Schillebeeckx
2009-12-30 Forrás: Református Egyház
A világ egyik legismertebb római katolikus teológusa, Edward Schillebeeckx (1914-2009) életének 95. esztendejében a hollandiai Nijmegenben elhunyt. Méltatásában a református holland teológus, Harry Kuitert „a teológusok Picassójának” nevezte őt tiszta, világos gondolataiért, szép nyelvezeten megírt könyveiért.
Edward Schillebeeckx a belga Antwerpenben született, és húsz eves volt, amikor belépett a dominikánus rendbe. Hét év múlva pappá szentelték, és nemsokára a híres löweni egyetemen kezdte meg tanítói munkásságát dogmatikusként. A II. világháború után Párizsban, a kor két kiváló teológusánál, Yves Congarnal és Marie-Dominique Chenunál tanult tovább. 1958-ban kapta meg a nijmegeni katolikus egyetemen a dogmatikai és a teológiatörténeti tanszéki professzori állást. Jelentős szerepe volt a híressé vált Holland Káté kidolgozásában. A II. Vatikáni Zsinatnak tanácsadója volt. A vatikáni Hittani Kongregációval háromszor volt ütközése: 1968-ban Mária szüzességével, az örökletes bűnnel és az eucharisztia-tannal összefüggésben. 1979-ben krisztológiai kérdésekben volt ellentéte a tanítóhivatallal, 1989-ben további vizsgálat indult ellene írásai miatt, de végül is a katolikus egyház iránti lojalitásában nem kételkedett senki. Protestáns körökben kiváltképpen Jézus-könyvei keltettek pozitív visszhangot és megbecsülést ébresztettek iránta. Az egyik címe: “Jézus. Annak a története, aki él”. A másiké: “Krisztus és a keresztyének. Egy új életgyakorlat története”. Könyveit mély Krisztus-hit és csodálatosan kifinomult nyelvezet jellemzi. Önéletrajzírásában “boldog teológusnak” nevezte magát. Több mint 1 100 tanulmánya jelent meg. A német Vallásfilozófiai Szalon megemlékezésében a hit értelmének teológusaként emlékezik reá, aki folyamatosan azt bizonyította, hogy „a hit az értelmes emberek hitvallása”. A hit és az értelem százszázalékos kapcsolatának a bizonyságtevője volt egész munkásságával – olvasható a szalon méltatásában. Korunk legnagyobb veszélyének a fundamentalizmusok különböző formáit tartotta, mivel ezek kikapcsolják az értelmet, s fanatizmushoz vezetik az embereket. Schillebeeckx igazi próféta volt. Kilencven éves korában, daganatos betegségében, operációk és sugárkezelés közben ezt írta: “Tudom, hogy életem vége felé tart…De vágyakozva nézek előre az én élő Istenem felé, akinek szolgálatába szegődtem”. Hatvan évnyi teológiai tanítás, munkálkodás után indult végleg haza…Mi, protestánsok is köszönjük őt Istennek, kiváltképpen azért a szeretetért, amivel könyveiben Megváltónkról, Jézus Krisztusról tett szenvedélyesen bizonyságot, s Aki karácsony ünnepe előtt hívta haza holland katolikus szolgáját.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép