Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Hajdúböszörmény Kálvin téri Református templom
Országalma
Törökország új szentszéki nagykövetének
2010-01-07 Forrás: Vatikáni Rádió
A konfliktusok megoldása csak akkor lehetséges, ha figyelembe veszik minden fél jogos elvárásait, ha beismerik, és lehetőség szerint jóváteszik a múlt igazságtalanságait - mondta a pápa Törökország új szentszéki nagykövetének
XVI. Benedek pápa emlékeztetett rá, hogy közeledik a Törökország és a Szentszék közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója. A fél évszázaddal ezelőtti esemény, a Szentatya előde, Boldog XXIII. János pápaságának gyümölcse volt. Angelo Roncalli ugyanis pápává választása előtt apostoli delegátusként szolgált Isztambulban, és közismert volt a török nép iránti szeretete. Az elmúlt 5 évtizedben nagy előrehaladás történt azokon a területeken, amelyek mind a két fél számára fontosak – mondta Benedek pápa, annak a reményének adva hangot, hogy a szívélyes kapcsolatok, a folyamatos együttműködés tovább erősödnek.

XVI. Benedek nagy örömmel idézte fel 2006-ban Törökországban tett látogatását, amikor kifejezhette a török nép és a kormány tagjai iránti tiszteletét. Most ismét elismerésének adott hangot az akkori fogadtatásért. Látogatásának egyik kiemelkedő eseménye volt I. Bartolomeosz pátriárkával való találkozása. A laikus Török Köztársaságban, ahol a lakosság nagy többsége muzulmán, a keresztény közösségek büszkén vállalják szerepüket. Tudatában vannak ősi örökségüknek és annak, hogy jelentősen hozzájárultak nem csak hazájuk, hanem egész Európa civilizációjához. A közelmúltban ünnepeltük Tarzuszi Pál születésének kétezredik évfordulóját. A jubileum az egész világ figyelmét a keresztény örökség felé irányította. A pápa most tolmácsolta a keresztények elismerését mindazoknak, akik megkönnyítették a zarándoklatokat és liturgikus szertartásokat a Népek Apostolához fűződő helyeken.

A Szentatya törökországi látogatása arra is alkalmat adott, hogy köszöntse a muzulmán közösséget. Ez volt az első, hogy pápaként egy túlnyomórészt iszlám országot keresett fel. Örömmel biztosította nagyrabecsüléséről a muzulmánokat és megismételte a katolikus egyház elkötelezettségét a vallásközi párbeszéd folytatására.

Ez a dialógus a kölcsönös tisztelet és barátság szellemében folytatódik, közös tanúságtétel az Istenbe vetett szilárd hitről, ami mind a keresztényeket, mind a muzulmánokat jellemzi. A cél egymás jobb megismerése, a szeretet kötelékeinek megerősítése – fejtette ki a Szentatya Törökország új szentszéki nagykövetéhez intézett beszédében.

Törökországban a katolikusok értékelik, hogy az alkotmány biztosítja számukra az istentiszteleti szabadságot. Örömmel járulnak hozzá testvéreik jólétéhez, főleg a karitatív tevékenység és az egészségügyi szolgáltatások révén. Jogosan büszkék arra az ellátásra, amelyben a szegényeket részesíti az egyház által vezetett két isztambuli kórház. Ahhoz, hogy ezek a kezdeményezések virágozhassanak, szükség van a kormány további támogatására – állapította meg a pápa. A katolikus egyház továbbá Törökországban még várja, hogy jogi elismerésben részesüljön. Ez lehetővé tenné, hogy teljes vallásszabadságot élvezzen, és még jobban hozzájáruljon a társadalom életéhez.

Törökország, mint laikus demokratikus állam, Európa és Ázsia határán betöltheti az iszlám és a nyugat közötti híd szerepét, és jelentősen hozzájárulhat a közel-keleti stabilitás megvalósításához. A Szentszék nagyra értékeli az erre irányuló törökországi kezdeményezéseket, és tovább támogat minden olyan erőfeszítést, amely a térség régóta tartó konfliktusának felszámolására irányul. A történelem már sokszor bebizonyította, hogy a területi vitákat és az etnikai viszályokat csak akkor lehet kielégítően megoldani, ha figyelembe veszik minden fél jogos elvárásait, ha beismerik, és lehetőség szerint jóváteszik a múlt igazságtalanságait – fejtette ki Benedek pápa Törökország új szentszéki nagykövetéhez intézett beszédében.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép