Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Vöröskereszt,  Vác (szya)
7. - véreim, - székelyek
Hazája és a nagyvilág hálával gondol vissza rá
2010-01-07 Forrás: Református Egyház
Svájc és a nagyvilág egész évben ünnepségsorozattal emlékezik a Vöröskereszt kálvinista alapítójának, Henry Dunant halálának a századik évfordulójára. Jean-Henri Dunant 1828. május 8-án született Genfben, mélyhitű kálvinista kereskedőcsalád gyermekeként.
Szülei sokat segítették a rászorulókat., szegényeket, s ez a szociális érzékenység megmaradt benne. A Vöröskereszt gondolata 1859. kora nyarán fogant meg benne. Ekkor Észak-Itáliában szemtanúja volt a francia-olasz, kontra Ausztria háborús küzdelmeknek. A solferinói csatában tízezrek sérültek, és haltak meg, senki sem segített rajtuk. Ekkor ő önkéntesekkel igyekezett menteni a menthetőket, temetni a holtakat. Akkori megrendítő és világsegítő szervezetének alapításához vezető alapélményeire könyvében emlékezik, melynek címe: „Solferinói emlék”. 1863. február 17-én hozta létre a nemzetközi segélyszervezetet a sebesültek ápolására. 1876-ban született meg a név: „A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága”. 1901-ben élete csúcsára ért, amikor is ő kapta meg először a Béke Nobel-díjat. A díjjal járó pénzt soha nem vette át, hanem humanitárius segélyszervezetének utaltatta át. 1910. október 31-én hunyt el Heidenben, Zürichben temették el. Május 8-án, születésnapján ünnepségsorozat keretében indul Svájcban a megemlékezések, rendezvények egész éves programja.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép