Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Zarándokok.  sgy
Murillo: A pásztorok imádása
A kiközösítés: hatalmi visszaélés vagy gyógyító diéta?
2010-01-08 Forrás: Magyar Kurír
Az elmúlt év során az amerikai püspökök több alkalommal figyelmeztettek – különösen politikusokat – annak a helyzetnek a visszásságára, ha valaki névleg katolikus, ám az Egyház tanításával ellentétesen szól vagy cselekszik. Súlyos esetekben ez akár kiközösítést is vonhat maga után. Robert Vasa oregoni püspök a kiközösítés lényegéről és indokairól ír.
A Catholic Sentinel internetes oldalon közzétett írásában Vasa püspök kifejti: igaztalan az a vád, hogy az egyházi kiközösítést emlegető püspökök visszaélnek a hatalmukkal. „A kiközösítés annak kinyilvánítása, súlyos bizonyítékok alapján, hogy egy katolikus személy tettei vagy nyilvánosan kimondott szavai egyértelműen összeegyeztethetetlenek az Egyház tanításával. E büntetés elsődleges célja, hogy az illető ráébredjen, milyen súlyos tévedésben van, és megbánja azt."

A püspök rámutat: a kiközösítés másik célja, hogy biztosítsa a híveket: valóban az az igaz katolikus tanítás, amit annak hisznek. „A híveket felháborítja és összezavarja, ha engedjük, hogy megrendüljön a hitük, amiért egyes katolikusok nyilvánosan a hívek meggyőződésével és erkölcseivel ellentétes dolgokat állítanak, látszólag következmények nélkül. Ha szó nélkül hagyjuk, úgy tűnik, mintha az Egyház és a püspök is egyetértene. Ez súlyos dolog." Ilyen esetekben helyénvaló a négyszemközti „elbeszélgetés", de szélsőséges esetekben akár a kiközösítés is indokolttá válhat.

„Úgy vélem, a püspök valójában nem közösít ki senkit – írja Robert Vasa. – Az embert a hittel és az erkölccsel összeegyeztethetetlen szavai és tettei zárják ki az Egyház közösségéből. Súlyos, nyilvános esetekben a püspök dönthet úgy, hogy a közösség megszűnését nyilvánosan kijelenti. E kijelentés azonban éppúgy nem oka a kiközösítés megtörténtének, mint ahogy a diagnózis nem oka a betegségnek."

A főpásztor a beteg számára előírt diétához hasonlítja a kiközösítést. „Senkinek sem jut eszébe hatalmi visszaéléssel vádolni az orvost, hiszen nyilvánvaló, hogy amikor a cukorbetegtől megvonja a cukrot, kizárólag a beteg egészségét tartja szem előtt. Sőt ha azt állítaná, hogy nyugodtan fogyaszthat cukrot, komoly óvatlanságot, súlyos műhibát követne el."

A püspöknek szólnia kell, ha egy hívő súlyos tévedésbe esik és kizárja magát a katolikus hit közösségéből. Ha nem teszi szóvá a tévedést, mert fél, hogy megbántja az illetőt, az sem nem együttérzés, sem nem szeretet" – figyelmeztet Vasa, majd hozzáteszi: ő maga számos megerősítő visszajelzést kap a hívektől, amikor keményebben szót emel erkölcs és fegyelem dolgában.

„Ma, amikor rengeteg a téveszme és a hamis tanítás, a Szentatya hangja tisztán és igazan szól. Az Egyház tanításai következetesen, rendszerezetten le vannak írva. A püspököknek és a papoknak kötelességük, hogy az igazságra vezessék a híveket és megóvják őket a tévedésektől" – hangsúlyozza az oregoni püspök.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép