Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Szent Willibrord
Népviseletben az egyházmegyei búcsún
"A Császárok Császára nevében a gyűlést megnyitom!"
2010-01-09 Forrás: Református Egyház
Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a hagyomány szerint Balogh Péter református püspök helyettes 150 évvel ezelőtt azt az egyházkerületi közgyűlést, amely elutasította a Habsburg császári pátens protestánsokat sújtó rendeleteit. Ennek következtében országos tiltakozó hullám indult el, és a császár visszavonta rendeletét.
Erre az eseményre emlékeznek a közgyűlés színhelyén, a debreceni Kistemplomban január 9-én, szombaton a 11 órakor kezdődő hálaadó istentiszteleten.

Az alkalmon igét hirdet Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. A 150 évvel ezelőtt történt eseményekről előadást tart dr. Hörcsik Richárd professzor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára. Az ünnepségen közreműködik a Kollégiumi Kántus és Tóth-Máthé Miklós író, színművész.

A Protestáns Pátenst az osztrák kormány adta ki 1859. szeptember 1-jén. Ehhez ragaszkodott is és be is tartatta, egészen 1860. május 15-ig, amikor is, a tiltakozások hatására a király kiadta kéziratát, amely visszahelyezte az egyházi jogállapotot a ’48-as idők előtti jogállapotra.
Ez alatt néhány hónap alatt az birodalmi kormányzat többször is megpróbált csapást mérni a protestáns egyházakra. A császári vezetés a protestáns egyházban látta a potenciális veszélyforrást, ezért mindent megtett azért, hogy ellehetetlenítse.
A protestáns pátens elleni országos tiltakozás bizonysága volt annak, hogy lehetséges a katolikus és protestáns egyetértés, ellentétet az szül, ha a kormány az egyik egyházat a másik ellenében részesíti kedvezményben.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép