Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Feszület
Szent Bernadett.
Szentmisével a kulturális fővárosért
2010-01-11 Forrás: Magyar Kurír
Ünnepi szentmisével indult az Európa Kulturális Fővárosa pécsi programsorozata. Mayer Mihály megyéspüspök a pécsi bazilikában tartott szentmisére meghívta Pécs város és Baranya megye képviselőit, hogy közösen imádkozzanak a kiemelkedő év sikeréért. A szertartás a Szent Korona másolatának ünnepélyes behozatalával, a Koronaőrség, a huszárok és lovagok bevonulásával indult.
Mayer Mihály megyéspüspök beszédében a kultúrák mibenlétéről, jelentőségéről beszélt. Sokféle kultúráról tudunk – távol-keleti, hindu, buddhista, kínai, zsidó, iszlám, indián, afrikai stb. – amelyeket általában csodálunk. A kultúra a világnézetből fakad, amelynek alapja a vallás, s a különböző vallások létrehozzák a maguk sajátos kultúráját. Mi az európai kultúra fővárosa vagyunk, ez a kultúra pedig a zsidó-keresztény hagyományra épül. Az Ószövetségben kinyilatkoztatott Isten az Örökkévaló és Seregek Ura, a gondoskodó, a próféták által jövendölő monoteista Isten, ég és föld alkotója – fogalmazott a püspök.

A Mindenható válaszvonalat húzott történelmünk középpontjába, amikor nemcsak láthatatlanul irányította az ószövetségi nép életét, hanem Jézus Krisztusban belépett a történelembe, megjelent, mint az Atyaisten képmása – folytatta a pécsi megyéspüspök. Ezért beszélünk Krisztus előtti és Krisztus utáni időről. Neve a próféciáktól kezdve Emmánuel, ami annyit jelent: velünk az Isten. A kereszténység által Hozzá tartozunk, jézusiakká leszünk, azaz keresztényekké válunk. Így lesz a Szentháromság valósága Európa kultúrájának gyökerévé és kibontakoztatójává. Így lépünk át az Ószövetség istenképéből az Újszövetség Istenéhez. Ez a hit, ez a valóság különböztet meg minket más kultúrák képviselőitől.

A szentbeszédben megfogalmazott tanítás végén Mayer Mihály kiemelte: most Pécsre néz az ország, Pécsre tekint Európa, ezért olyannak kell lennünk, mint az evangéliumi házigazda, aki értékeiből régit és újat hoz elő. Ne féljünk a kipróbált értékektől, hiszen ezek a kultúra fájának gyökerei. E gyökerek nem a Mecsek oldalába, nem a szántóföldek barázdáiba nyúlnak, hanem az emberi szívekbe, a családba, a város polgárainak szívébe. Ott kapják meg azt a termékenyítő kegyelmi erőt, amely nem tér vissza terméketlenül – zárta beszédét a püspök.

A szentmise után este 6 órakor kezdődött a hivatalos megnyitó ünnepség a város főterén, több ezer érdeklődő előtt.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép