Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Árpádházi Szent Erzsébet (1207-1231)
Kalazancius-ereklyék
A Szentföld két drámája a béke hiánya és a keresztények kivándorlása
2010-01-12 Forrás: Vatikáni Rádió
Január 11-én, hétfőn délelőtt XVI. Benedek pápa a diplomáciai testület tagjaihoz intézett beszédében részletesen foglalkozott a közel-keleti keresztények helyzetével. Fájdalommal állapította meg, hogy továbbra is számos nehézséggel kell szembenézniük, többek között akadályozzák őket a vallásszabadság jogának gyakorlásában.
Miközben a pápa ismételten felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy folytassák a párbeszédet, Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka is felemelte szavát a szentföldi keresztények érdekében.

Beszédében, amellyel hivatalosan megnyitotta az USA és az EU püspökeinek X. koordinációs találkozóját, két nagy fájdalmat okozó drámára mutatott rá: az egyik a béke hiánya, a másik a keresztények kivándorlása a Szentföldről. A béke nem valósult még meg az erőfeszítések, az ígéretek, a nemzetközi intézmények képviselői és a politikai élet vezetői látogatásainak ellenére sem. Ezekben a napokban egy újabb amerikai kezdeményezést helyeztek kilátásba – mondta a pátriárka. Hozzátette: „bármilyen javaslatot elfogadunk, ha az tiszteletben tartja az emberi jogokat és méltóságot”.

A keresztények kivándorlását illetően Fouad Twal pátriárka megállapította: „nem anyagi támogatást kérünk, hanem azt, hogy a világ egyházai vállaljanak felelősséget a jeruzsálemi anyaegyházért. Elfáradtunk és már nem akarunk több vérontást, gyűlöletet és erőszakot, hanem békére és kiengesztelődésre vágyunk”. Itt jegyezzük meg, hogy Twal pátriárka január 17-én, XVI. Benedek kíséretében lesz a pápa római zsinagógának szóló látogatásakor.

Antonio Franco érsek, apostoli nuncius a hétfő délelőtti ülésen beszámolt a Szentszék és Izrael közötti megbeszélésekről, amelyek az Alapvető Megállapodás 10. cikkelyének második paragrafusára vonatkoznak. A legutóbbi plenáris ülés után, az állandó kétoldalú bizottság első ülésén összeállították a pénzügyi kérdéseket illető témák listáját. Tisztázták azokat a félreértéseket, amelyek idáig akadályozták a bizottság munkájának előrehaladását.

A május 27-én esedékes következő plenáris ülésen ezekről a konkrét javaslatokról tárgyalnak majd. A nuncius a jövőt illetően inkább „realistának, semmint optimistának” nevezte magát. Franco érsek leszögezte: az egyház nem kíván kiváltságokat, hanem életteret kér magának ahhoz, hogy folytathassa küldetését Izraelben.

A vitatott témák, mint ismeretes, a következők: adómentesség, az Izrael egész lakosságát szolgáló katolikus iskolák és kórházak állami támogatása, valamint egyes egyházi tulajdonok, mint például a Cenákulum. A nuncius megállapította, hogy fontos a kölcsönös bizalom mindkét fél részéről. Nincsenek titkos tárgyalások. A katolikus fél nem védeni akarja magát valakivel szemben, hanem közösen kíván megalkotni néhány dolgot az izraeli féllel.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép