Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Istenanya
A Volkstheater, Topor M.
Magyarország "veszélyforrás" marad - galéria, és szlovákiai vélemények a csúcsról
2008-11-16 Forrás: Hírszerző
A szlovák belpolitika fejleményei határozhatják meg Budapest és Pozsony viszonyát a következő időszakban - értékelték szlovákiai magyar közéleti személyiségek a Hírszerzőnek a Gyurcsány-Fico találkozót. Az MKP képviselője szerint "alapvető problémákat látnak teljesen másképp” a felek, a politológus úgy véli, kulcskérdés, hogy Gyurcsány Ferenc javaslatai bekerülnek-e a szlovák médiába.
"Nyilvánvaló, hogy egy ilyen találkozón a felgyülemlett, több éves feszültségeket nem lehet egyszerre megoldani, a találkozó ténye önmagában pozitív volt" - mondta lapunknak Bastrnák Tibor, Révkomárom polgármestere, a városban szombat délelőtt lezajlott magyar-szlovák kormányfői megbeszélést értékelve.

Az MKP parlamenti képviselője szerint ugyanakkor "a sajtótájékoztató feszült légkörén érezhető volt, hogy alapvető problémákat látnak továbbra is teljesen másképp a felek, ebből a szempontból nem volt eredményes a találkozó". Bastrnák Tibor szerint ennek ellenére is folytatni kell a párbeszédet, és jó, hogy Robert Fico Budapestre látogat majd jövőre.

"Gyurcsány Ferenc segített a felvidéki magyarság érdekeit képviselni kiállásával. A gond az, hogy a XXI. században Robert Fico még mindig úgy gondolkodik, akkor eredményes egy ilyen találkozó, ha fennmarad a status quo" - fogalmazott a képviselő.

Kérdésünkre, hogy a szlovák miniszterelnök budapesti útjáig minek kellene bekövetkeznie, hogy előrelépésről beszélhessünk a magyar-szlovák viszonyban, Bastrnák Tibor azt mondta: a küszöbön álló parlamenti elnöki, és államfői találkozók is fontosak, de a legnagyobb jelentősége a külügyminiszteri tárgyalásoknak lenne szerinte, amin konkrét kérdéseket lehetne megvitatni. "Konkrét lépések nélkül nem javulhat a viszony" - fogalmazott, hozzátéve ugyanakkor, hogy amíg a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kormányon van, nagyon nehéz lesz bármit is elérni.

Slota, Slota és Slota

Ugyanebben látja a magyar-szlovák kapcsolatok problémájának lényegét Öllős László, politológus is. A Fórum Kisebbségkutató Intézet vezetője úgy értékelte a Hírszerzőnek a megbeszéléseket, hogy "még annál is kevesebbet várt, mint ami végül történt". "A négy pontos közös nyilatkozat valóban elég általános, de ha Gyurcsány Ferenc akcióterve, amely már konkrét intézkedésekről szól, bekerül a szlovák médiába, akkor elérheti legalább azt a hatást, hogy Robert Fico kormányának reagálnia kell rá érdemben valami" - mondta a politikai szakértő.

"Ahogy várható volt, Robert Fico semmit nem ismert el, és semmit nem tisztázott, sem a Dunaszerdahelyen történtekkel, sem mondjuk a magyar diákok tankönyveivel kapcsolatban, az pedig, hogy ő elhatárolódott minden alkalommal Ján Slota kirohanásaitól, egyszerűen nem igaz" - fogalmazott Öllős László. Szerinte a "kis lépések politikájának" van egyedül realitása Fico budapesti látogatásáig, ugyanakkor "Szlovákia továbbra is veszélyforrásnak tekinti majd Magyarországot, mert ez a belső politikai érdeke a kormánypártoknak".

Így sajnos az is megtörténhet, hogy a viszony esetleges javulását az SNS előbb-utóbb újabb éles magyarellenes kirohanással igyekszik majd megakadályozni, hiszen a nacionalistáknak egyszerűen ez nem érdekük.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép