Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Nagyvárad Szent-László templom
Hópehely
Csalás nélkül nincs üzlet, se politika Magyarországon
2008-11-16 Forrás: Hírszerző
Magyarországon a gyenge kis- és középvállalkozói hazai tőkés réteg "ha nem csal, becsukhat”, politikai támogatás nélkül életképtelen. Nálunk az "normális", hogy a politika megfelelő juttatás fejében "kisegíti" az üzleti szereplőket, a külföldi befektetőknek viszont ez nem tetszik, és ha tovább csúszunk a korrupciós listán, a nemzetközi tőke kivonul az országból.
Tamás Pál szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének igazgatója a Deák Ferenc Közéleti Klub vitaestjén kifejtette: a kelet-európai kapitalizmus kezdettől fogva politikai kapitalizmus, alkuk eredményeként született politikai döntés kreálta, nem fokozatosan épült ki, mint nyugaton. A magyar üzleti réteg ezért egyáltalán nem hűvös távolságtartással viszonyul a politikához, sőt kifejezetten érzékeny a pártok ténykedésére.

Bauer Tamás, közgazdász szerint Magyarországon az "égbekiáltó disznóságok" nem azért történnek általában, mert a politika a tőke fogságába kerül, hanem azért mert a politika rátelepszik a tőkére. A fordított viszony abból is jól látható, hogy a politikusok fittyet hánynak a vállalkozók reformköveteléseire. Az üzlet a politika fogságában sokkal nagyobb társadalmi veszélyt hordoz, mint amikor a politika az üzleti világ nyomásának engedelmeskedik - hangsúlyozta a volt szabad demokrata politikus.

Kölcsönös függőség

Az országra jellemző politikai kapitalizmus miatt Tamás Pál szerint a a gyenge, jobbára kis- és középvállalkozói hazai tőkés réteg, aki "ha nem csal, becsukhat", életképtelen az állam támogatása nélkül. Ez a támogatás történhet egy cégnek juttatott állami megrendeléssel, fejlesztési pénzek "megfelelő" helyre terelésével, vagy akár a versenytársak piacról való kizárásával. Politikai támogatás az is, hogy a mindenkori kormányzat a rendszerváltás óta vállalkozások tömegét segíti azzal, hogy elnézően hozzájárul az adókerüléshez, ami leginkább a tömeges méreteket öltő minimálbéres foglalkoztatásban valósul meg.

A politika is tőkefüggő, szüksége van a pénzre, de nem csupán a politika van a tőke fogságában; Magyarországon a hazai tőke politikai kiszolgáltatottsága miatt kölcsönös a függőség - szögezte le Tamás Pál. Sem a politika, sem a tőke nem ártatlan ebben a játszmában, mindkettő érdeke olyan gazdasági és politikai szabályozás kialakítása, amely megfelel a céljainak.

Önkormányzati korrupció

Bauer Tamás közölte: mindennaposak az önkrományzati szinten zajló korrupt ügyek, pédául egy építési engedély kiadása vagy egy ingatlan eladása gyakran múlik azon, hogy a hatalmon lévő helyi párt megkapja-e a részét az üzletből. Javarészt tehát, helyi szinten, az üzleti élet van a politika fogságában, és ez a kölcsönös korrupció jellemzi a magyar demokrácia eddigi 18 évét is.

Bauer Tamás kiemelte: minden próbálkozás e lánc széttörésére kudarcot vallott, mert a politikai szereplők a jelenlegi állapotok fenntartásában érdekeltek. A vállalkozók ezt tudomásul veszik és alkalmazkodnak, mert ez az elfogadott, "normális" állapot.

Bauer Tamás szerint a korrupció elleni harcot a párt- és a kampányfinanszírozás terén kell megvívni, és radikálisan meg kell szigorítani az összeférhetetlenségi szabályokat is. A volt politikus közölte: a fehérítést Magyarországon nem lent a vízvezezeték szerelők szintjén, hanem a politikai vezetőknél kell kezdeni. Ha nem szorítjuk vissza a korrupciót, a magyar gazdaság tönkremegy - figyelmeztetett Bauer Tamás.

Egyre lejjebb csúszunk a listákon

Magyarország a korrupciós érzékelési index nemzetközi rangsorában a 47. helyre csúszott vissza a tavalyi 39. helyről. A régióban Szlovénia és Észtország után az idén Csehország is megelőzte. A TI ügyvezetője, Alexa Noémi szerint a hazai korrupció melegágya a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezzel gyakran összefüggő túlbonyolított közbeszerzési rendszer. Amennyiben a korrupció elleni hatékony fellépés elmarad, Magyarország régiós pozíciója veszélybe kerülhet, ugyanis a korrupció terjedése gátolja a gazdasági növekedést - figyelmeztetett az ügyvezető.

Többek között a korrupciónak köszönhetjük azt is, hogy a Világgazdasági Fórum 2008-2009-re vonatkozó Globális Versenyképességi Jelentésében Magyarország helyezése a tavalyihoz képest 15 hellyel rosszabb, jelenleg a 62. a rangsorban, és az Európai Unió tagállamai közül csupán Görögországot, Romániát és Bulgáriát előzi meg. Csehország, Szlovákia és Lengyelország a 33. és az 53. hely között található a világ versenyképességi hierarchiájában. Ez az eredmény már csak azért is aggodalomra ad okot, mert velünk ellentétben jelentősen javította versenyképességét több délkelet-európai állam is: Románia, Bulgária, Szerbia, Macedónia, de különösen a 82. helyről a 65. helyre előretörő Montenegró.

Elmennek a befektetők?

Greg Dorey brit nagykövet a magyarországi korrupció kapcsán lapunknak adott interjújában elmondta: a brit üzletemberek legalapvetőbb tapasztalata, hogy a korrupció miatt nálunk drágább üzletelni. A leggyakoribb panasz a közbeszerzési eljárásokra van. Nem egyszer előfordul: hiába felel meg valaki a pályázati feltételeknek, adja a legkedvezőbb ajánlatot, és nyeri el esetleg a szerződés jogát, az utolsó pillanatban egyszer csak kizárják valamiért, és mégis egy olyan cég nyer, amelyről tudható, hogy nem tiszta eszközökkel operált.

A legnagyobb baj általában az átlátható üzletmenet hiánya. Már csak azért is, mert ilyen körülmények között sokkal nehezebb üzleti döntéseket hozni, ettől is drágább lesz a működés. Emellett több brit nagyvállalat képviselői is panaszkodtak már, hogy szerintük irreális mértékű pénzbüntetéseket fizettetnek velük, csak azért, mert a büntető hatóságnak egyszerűen anyagi érdeke származik belőle.

A nagykövet szerint a legfontosabb, hogy egy egyszerű, és átlátható rendszer jöjjön létre, amit mindenki ért, és ami mindenki számára azonos feltételeket biztosít. A másik nagyon fontos ügy Greg Dorey szerint a helyi, és megyei önkormányzatok működése. A már említett közbeszerzésekkel együtt ez a három fő kérdéskör, ahol a legsürgetőbb a megoldás - hangsúlyozta a nagykövet. "Az önök országának demonstrálnia kell, hogy lépéseket tett, különben gazdasági veszteségeik származnak a magas korrupcióból, hiszen elmennek a befektetők" - tette hozzá.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép