Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Medál
Fohász, Topor M.
Nőt nevezett ki a pápa az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa altitkárává
2010-01-22 Forrás: Magyar Kurír
Flaminia Giovanelli kinevezésével, amelyet január 21-én jelentettek be a Vatikánban, húsz év után először lesz pápai tanácsnak női altitkára.
A Szentatya a 62 éves Flaminia Giovanellit, a dikasztérium eddigi munkatársát nevezte ki az altitkári posztra, az amerikai Frank Dewane püspök utódául. Az olasz hölgy politika- és vallástudomány diplomákkal rendelkezik és 1974 óta munkatársa a tanácsnak; a Munka Világszervezete, az Európa Tanács, az EU és az ENSZ fejlődés- és munkapolitikai szakértője, 2006 óta a Katolikus Egyház és az Egyházak Ökumenikus Tanácsa vegyes munkacsoportjának tagja.

Utoljára a Világiak Pápai Tanácsának volt női altitkára az ausztrál Rosemary Goldie személyében, aki 1966 és 1976 között töltötte be a tisztséget. Rosanna Enrica szerzetesnő pedig jelenleg a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának altitkára.

II. János Pál Christifideles laici kezdetű apostoli buzdításában már hangsúlyozta, hogy a nők nagyobb és jelentősebb részvételére van szükség az Egyház életében és a társadalom fejlődésében. Az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa elnökségében dolgozó nő jelenléte igazolja, hogy az egyház előmozdítja a nők méltóságát és jogait, amelyekkel a dikasztérium foglalkozik. Ez illeszkedik a Szentszék diplomáciai szintű elkötelezettségébe is. A nőkkel foglalkozó pekingi 4. ENSZ világkonferencián például Mary Ann Glendon, a Harvard Egyetem jogászprofesszora képviselte a Szentszéket.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép