Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek pápa és I. Bartolomaiosz
VII. Ince
XVI. Benedek jókívánságai az újonnan megválasztott szerb pátriárkának
2010-01-23 Forrás: Vatikáni Rádió
A pápa táviratot intézett a 80 éves Irinej pátriárkához, Pec érsekéhez, akit pénteken választottak meg a november 15-én elhunyt Pavle pátriárka utódául. A Szentatya azért imádkozik Istenhez, hogy az új pátriárkának adjon belső erőt a szerb ortodox egyház egységének és spirituális növekedésének megszilárdításához, továbbá ahhoz, hogy testvéri kapcsolatokat építsen a többi egyházzal és egyházi közösséggel.
XVI. Benedek biztosítja a pátriárkát a katolikus egyház közelségéről és elkötelezettségéről a testvéri kapcsolatok és a teológiai párbeszéd előmozdítására. A Szentatya felidézi Pavle pátriárka alakját, aki buzgó és nagyrabecsült főpásztor volt, gazdag és mély spirituális örökséget hagyott maga után. XVI. Benedek Isten áldásáért fohászkodik, a két egyház közös elkötelezettsége révén Krisztus tanítványai ismét egységesen tegyenek tanúságot az egész világ előtt üdvözítő szeretetéről.

Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke is öröméről és imáiról biztosította az új szerb pátriárkát, annak tudatában, hogy az egység nem emberi erőfeszítéseink eredménye.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke szombaton szintén jókívánságait fejezte ki Irinej pátriárkának, a földrész püspöki konferenciái elnökeinek nevében. Meggyőződésének adott hangot, hogy az Úr támogatni fogja küldetésében ebben a kihívásokkal teli időszakban. Erdő Péter bíboros számára külön örömet jelent, hogy az isteni Gondviselés akaratából Irinej pátriárkára esett a választás, személye nagy reményt jelent Európa minden kereszténye számára.

A nisi püspök a 45. a pátriárkák sorában. Az új egyházfőt szombaton délelőtt már ünnepélyesen beiktatták hivatalába a belgrádi székesegyházban.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép