Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Csokor (A)
Tiziano: Krisztus sírba tétele
Tömegesen kerülnek az utcára a házikedvencek is a válság miatt
2008-11-17 Forrás: Hírszerző
Amerikában egyre erőteljesebben érezteti hatását a gazdasági világválság. Elveszített állások, üresen maradt házak, a legújabb trend szerint pedig a kongó lakásokban, vagy az út szélén hagyott házi kedvencek. Sok család úgy gondolja, az ínséges időkben legkönnyebben háziállatain spórolhat
"Fájdalmas megválni tőlük, de valamit tennem kell, nincs pénzem ételre" - panaszkodott egy seattle-i lakos, akinek meg kellett válnia kedvenceitől.

A gazdasági világválság nyomán az Amerikai Egyesült Államokban naponta körülbelül 20 ezer lakást foglalnak le a bankok, mert a lakók nem tudják fizetni a lakáshitelt. Nem egy házban vagy lakásban háziállataikat is hátrahagyják a pénzügyi gondokkal küzdő emberek.

Dönteni kell

Egyre magasabbak a villanyszámlák, egyre drágább az élelmiszer, növekszik a munkanélküliek száma, s egyre több családnak kell másik - általában kisebb - lakás után néznie, ahol nem feltétlenül nézik jó szemmel a főbérlők vagy éppen a rokonok a háziállatok jelenlétét. A családoknak pedig dönteniük kell, egy kutya ellátása ugyanis évente 62 ezer és félmillió forint között mozog, de a macskatartás sem olcsó dolog: évente 67 ezer és 250 ezer forint közötti költséggel kell számolniuk.

Vannak, akik az autóból dobják ki az állatokat félreeső utakon, s vannak, akik otthagyják a lovukat egy elhagyatott mezőn. Nagyon sok család azonban veszi a fáradtságot, és könnyes szemmel viszi be kedvenceit a közeli menhelyre. Egyes becslések alapján ez a tendencia - miszerint az emberek az állatokon igyekeznek spórolni - még tavasszal kezdődött, amikor a benzin gallononkénti ára 4 dollár fölé ugrott.

Az amerikai háztartások hetven százalékában, vagyis körülbelül 71 millió otthonban tartanak valamilyen háziállatot, s 2007-ben a gazdik 41 milliárd dollárt költöttek rájuk. Ez az összeg azonban a gazdasági krízis hatására nagy valószínűséggel csökkeni fog.

"Drámain megnőtt a betelefonálók száma"

Kiéheztetett lovak, gazdátlan kutyák és macskák - a legtöbb menhelyen úgy érzékelik: jelentősen megnőtt az utcára tett vagy menhelyre beszállított házi kedvencek száma a gazdasági világválság hatására. Egyes családok annyira szégyellik, hogy nem tudják eltartani háziállataikat, hogy inkább kóbor állatnak hazudva viszik be őket a menhelyekre.

A telepek azonban szép lassan megtelnek, s míg egyre több háziállat kerül az ideiglenes szállásokra, az örökbefogadási kedv folyamatosan lankad. A Washoe megyei Reno-telepre például a januártól szeptemberig tartó időszakban 15 százalékkal több házi kedvencet vittek be, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

A családok zokognak, amikor itt hagyják az állataikat - mesélte a Reno egyik dolgozója, majd hozzátette: egy kis tervezéssel elkerülhetőek lennének ezek a nehéz helyzetek. A telepnek van például egy listája az állatbarát apartmanokról, ha pedig arra van szükség, átirányíthatják a bajbajutottakat olyan szervezetekhez, amelyek olcsó állatorvosi ellátással, vagy ingyen állateledellel tudnak segíteni. "Drámaian megnőtt a betelefonálók száma, s 85 százalékuk azért keres meg bennünket, mert elvesztették az otthonukat, s nem tudják megtartani az állataikat" - mondta a Humane Society egyik munkatársa.

A büntetés nem marad el

A kutyákon és a macskákon kívül többek között a lovaktól, a kígyóktól, a teknősöktől és a csirkéktől is igyekeznek megszabadulni az emberek, hogy ki tudják fizetni saját költségeiket. Egy lovakkal foglalkozó menhely munkatársa szerint szinte minden nap kapnak egy-egy hívást magukra hagyott állatokról, az abrak ára ugyanis az elmúlt két évben megduplázódott, s a csikók árából remélt bevétel is elmarad, a kereslet ugyanis nagyon megcsappant.

Áprilisban például egy farmon bukkantak rá egy Ramington nevű lóra, aki majdnem kétszáz kilóval kevesebbet nyomott normál testsúlyánál. Tulajdonosa egész egyszerűen abbahagyta az etetését. Egy ilyen kaliberű lónak az eltartása havonta 80-90 ezer forintba kerül.

Azok azonban, akik hagyják elpusztulni állataikat, nem maradnak büntetlenül. Jean Marie Elledge-t például októberben kilenchónapos börtönbüntetésre ítélték, miután több lovat is halálra éheztetett. Taiwanon, ahol az USA-hoz hasonlóan szintén elindult a lavina, az állataiktól megszabaduló emberek közel 100 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kaphatnak, ha magára hagyják kedvenceiket.

"Nekem ők a családom"

A fenti példákkal szemben azonban akadnak olyan gazdik is, akik saját igényeik elé helyezik háziállataikét, s nem rajtuk spórolnak. Az 58 éves Margaret egy tévéállomásnál dolgozott sminkmesterként, de elvesztette az állását, így nem tudott ételt venni négy nagytermetű kutyájának és két macskájának. Megszabadulni viszont még a csípős megjegyzések ellenére sem hajlandó tőlük: "Nagyon sokszor megkaptam már, hogy kegyetlen vagyok, amiért nem ajándékozom el őket, de nekem ők a családom."

Margaret végül a Safety Net nevű szervezethet fordult, akik arra specializálódtak, hogy a mostanihoz hasonló nehéz időszakokban étellel segítsék ki a rászorulókat. Míg 2008 januárjában 115-en kértek tőlük segítséget, addig szeptemberre kétszáz fölé ugrott a segélykérők száma.

A kutya farka bánta

Mindebből következően szintén csődközeli helyzetbe kerülhetnek az állatkozmetikák, hiszen míg otthon öt dollárból rendbe lehet hozni egy kutya bundáját, addig egy New York-i szalonban ez száz dollárba kerül. Ugyanakkor az otthoni trimmeléssel is csínján kell bánni, egy kutya ugyanis a balesetin kötött ki, mert gazdája a szőrével együtt a farkát is levágta.

A gazdasági válság okozta tömeges jelenségnek egyetlen jó oldala van: egyre több önkéntes igyekszik segíteni a menhelyeken; sokan épp azért, mert elveszítették az állásukat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép