Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Pécs Irgalmasok temploma
Angyalka a kertben  (A)
Református templomot építenének Tarjánban
2010-01-25 Forrás: Erdély.ma
Alig néhány éve alakult meg a Toldinagyfalui Református Missziói Gyülekezet Oláhszetnmiklós központtal. A tenni akaró, életerős közösség élén a lelkésszel minden lehetőséget megragad, hogy az egyházközség dolgait előremozdítsa. A szentmiklósi gyülekezeti ház már tető alatt áll, a következőkben pedig templomot építenének Köröstarjánban.
A Toldinagyfalui Református Missziói Gyülekezet közel négy éve alakult meg azzal a céllal, hogy felkarolja a Nagyvárad és Nagyszalonta között az országhatár menti, a Biharszentandrástól délre Oláhszentmiklósig fekvő településeken szórványban élő református magyarokat, és gyülekezetté kovácsolja össze őket.

Farkas Zsolt, a missziói gyülekezet lelkipásztora, korábbi váradrogériuszi segédlelkész tavaly augusztusban hívott minket látogatóba Oláhszentmiklósra, a missziós gyülekezet központjába. Menetben megmutatta Köröstarjánban azt a telket, amelyre egy kisebb református templomot építenek. A gyülekezet tervei között az szerepelt, hogy még tavaly kiöntik a templom alapját, idén pedig tető alá hozzák az istenházát. Néhány kilométerrel odébb, Oláhszentmiklóson még 2007-ben egyházkerületi és egyházmegyei támogatással a missziói gyülekezet megvásárolt egy kis parasztházat, amelyet még ugyanabban az évben felújítottak a hívek hollandiai gyülekezetek segítségével, valamint adományokból és különböző pályázati pénzekből. Új ablakokat és ajtókat szereltek be a régiek helyére, a szobákat újrabetonozták, valamint kicserélték az villanyvezeték-hálózatot is. Lebontották a házhoz tartozó melléképületeket, hogy a felszabadult helyre imaházat építhessenek. Az alapját már tavaly lefektették, a falakat is felhúzták, ottjártunkkor éppen a tetőt építették.
Tegnap újra megkerestük Farkas Zsolt lelkészt, a megvalósításokról és a tervekről kérdeztük. Örömmel újságolta el, hogy az oláhszentmiklósi gyülekezeti ház tetejét sikerült befejezniük. Vásároltak még ajtókat és ablakokat, ám ezeket a nem megfelelő időjárás miatt egyelőre nem tétetik be. Az épület hőszigetelését és a csatornázását idén akarják elvégeztetni, a falakat is tavasszal pucolnák be. A lelkész a pénzforrásokat kutatja, elmondta, bár ígéreteket már kapott arra, hogy támogatni fogják őket, ő azonban szeretné nyugtával dicsérni a napot.
A köröstarjáni református templom alapját idén öntenék ki közmunkával. Amint az időjárás engedi, tavasszal hozzá is látnának. Az alapba való anyagot már megvették. Eddig egyébként 4–5 ezer lej gyűlt össze támogatásként, de a lelkész külföldi segítségre is számít.

A missziói gyülekezetbe tartozó hívek Biharszentandráson, Köröstarjánban, Körösgyéresen, Rojton és Oláhszentmiklóson élnek. A múlt esztendőben öt keresztelőt tartottak és két temetést. Az egyházközösséget tavaly még csak 117 lélek alkotta, idén pedig 21-gyel gyarapodott, így a missziói gyülekezet egyike azon nagyon kevés egyházközségeknek, amelyekben a népmozgalmi adatok nem a magyarság állandó fogyását mutatják.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép