Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

pápa
Érezzétek
A keresztények egysége és a karizmák sokfélesége
2010-01-25 Forrás: Vatikáni Rádió
Ima a keresztények egységéért és a karizmák gazdagsága az egyházon belül – ezekről a témákról elmélkedett a Szentatya a déli Mária-imádság előtt a Szent Péter téren összegyűlt híveknek mondott rövid beszédében. Továbbá megemlékezett Szalézi Szent Ferencről és a Barcelonában szombaton boldoggá avatott katalán vértanú papról.
A pápa a Korinthusiakhoz írt első levélhez fűzte gondolatait. Az egyház ebben testként jelenik meg, amelynek Krisztus a feje, akivel egységet alkot. Szent Pál a karizmák sokféleségében való egységre hívja fel a figyelmet, amelyek a Szentlélek ajándékai. A karizmáknak köszönhetően az egyház gazdag és élettel teli, de nem uniformizált szervezet, a Szentlélek gyümölcse, amely mindenkit elvezet a szoros egységhez. Egyesíti a különbözőségeket anélkül, hogy eltörölné azokat és megvalósítja harmonikus egységüket. Ez kiterjeszti a feltámadt Úr jelenlétét a történelemben, különösen a szentségeken, Isten Szaván, a karizmákon és a közösségben végzett szolgálatokon keresztül. Ezért Krisztusban és a Szentlélekben egy és szent az egyház, vagyis bensőséges szeretetközösség.

XVI. Benedek kiemelte, hogy a keresztények egységéért tartott imahét alkalmából különösen fontos ennek az aspektusnak a hangsúlyozása. Emlékeztetett, hogy Szent Pál apostol megtérése ünnepén ér véget és a hagyománynak megfelelően a pápa vesperással zárja le a Falakon kívüli Szent Pál bazilikában a különböző egyházak és egyházi közösségek Rómában jelen levő képviselőinek a részvételével. A szertartáson Isten ajándékáért könyörögnek, hogy adja meg Krisztus tanítványainak teljes egységét. Az imahét idei témájának megfelelően megújítják azt az elkötelezettséget, hogy közösen tegyenek tanúságot a keresztre feszített és feltámadt Krisztusról. A keresztények szeretetközössége hihetőbbé és hatékonyabbá teszi az Evangélium hirdetését, ahogy Jézus maga is megerősítette ezt halála előestéjén az Atyához imádkozva: „Legyenek mindnyájan egyek…és így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem.” (János 17,21)

Végül a pápa megemlékezett Szalézi Szent Ferenc alakjáról, akinek vasárnap ünnepeltük liturgikus emléknapját. Savoiában született 1567-ben. Padovában és Párizsban tanult jogot, majd a papi hivatást választotta. Kiváló eredménnyel a prédikálásnak és a hívek lelki képzésének szentelte magát. Azt tanította, hogy mindenki az életszentségre kapott meghívást és, hogy mindenkinek megvan a maga helye az egyházban. Szalézi Szent Ferenc az újságírók és a katolikus sajtó védőszentje. XVI. Benedek az ő lelki közbenjárására bízta a Tömegtájékoztatás Világnapjára írt üzenetét, amelyet minden évben ebből az alkalomból ad ki. Szűz Mária, az Egyház Anyja, segítsen bennünket, hogy továbbhaladjunk a szeretetközösségben és közvetítsük az Atyával, a Fiúval és a Szentlélekkel való egység szépségét.

Az Úrangyala elimádkozása után a pápa emlékeztetett a szombaton Barcelonában boldoggá avatott José Samsó i Elías katalán vértanú papra, akit a polgárháború idején gyilkolták meg. Krisztus igaz tanúságtevőjeként halt meg, megbocsátva üldözőinek. A papok, különösen pedig a plébánosok számára példaértékű a hitoktatás és a szegények iránti jótékony cselekedetek terén.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép