Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Kegyszobor
Márton Áron püspök  TSGY.
Megtartotta első ülését a Reformációi Emlékbizottság
2010-01-27 Forrás: Evangélikus Egyház
Az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában tartotta meg első ülését a Reformációi Emlékbizottság, Fabiny Tamás püspök elnökletével. A bizottság célja, hogy a reformáció 2017-ben esedékes 500 éves jubileumát méltóképpen ünnepelhesse meg egyházunk. Az ülésen jelen voltak a bizottság tagjain kívül az evangélikus média képviselői is.
Kezdő áhítatot tartott dr. Korányi András egyháztörténész, a zsinat lelkészi elnöke. Az ülés jelen volt egyházunk elnöksége: Ittzés János elnök-püspök, Prőhle Gergely országos felügyelő, Gáncs Péter püspök, Kákay István Országos Iroda igazgató, Reuss András, Csepregi Zoltán, ifj. Harmati Béla, Czenthe Miklós, Hubert Gabriella, Kendeh K. Péter, Véghelyi Antal, Boda Zsuzsa, Kőháti Dorottya, Horváth-Hegyi Áron.

A bizottság az eddigi tervekről ejtett szót, amelyeket most csak nagy vonalakban kívánunk ismertetni. A Gyűjteményi Tanács részéről (2008-ban) felmerült annak ötlete, hogy szeretnének a Magyarországi Evangélikus Egyház történetéről és egyházművészetéről kiadni egy kronológiát és bibliográfiát, emellett a feltáratlan egyháztörténeti- és egyházművészeti kérdésekről illetve személyekről szeretnének konferenciákat szervezni. A tervek között szerepel egy egyháztörténeti vándorkiállítás is, valamint reformációi emléktúrák szervezése a Kárpát-medencében. A tanács részéről szeretnének egy evangélikus gyűjteményi hálózatot és adatbázist is kiépíteni.

Az Evangélikus Országos Múzeumban nagy hangsúlyt helyeznének a bővítésre, fejlesztésre, konferenciák, regényírói pályázat, protestáns egyháztörténet könyv, honlap készítése, vándorkiállítás, evangélikus egyházművészeti kézikönyv, protestáns fesztivál ötlete merült fel.

A megbeszélésen a megemlékezés koncepcióját is elemezték, azaz, hogy a reformáció megünneplésekor a 95 tétel kiszögezésén túl és a történeti vonatkozásokon túl jó lenne, ha egyházunk bemutatása is reflektorfénybe kerülne, azaz, hogy kik is az evangélikusok és mi az igazi értelme az evangélikusságnak, de ezen kívül fontos a világtávlat is, azaz a társadalom felé nyitás és az üzenet megfogalmazása is.

Említésre került az is, hogy a református testvérekkel, illetve világi kutatócsoportokkal (Magyar tudományos Akadémia) való együttműködés lehetőségeit sem szabad figyelmen kívül hagyni. Jó lenne az evangélikus gyülekezeteket is bevonni a programsorozatba, hogy bemutassuk magunkat egymásnak.

Külföldi testvérekkel is szeretnénk felvenni a kapcsolatot, így szeretnénk részt venni a wittembergi programokban, többek között a reformációi emlékpark faültetési akciójában. Említésre került az is, hogy a MEE által támogatott, tervezett Luther-rajzfilm már most nagy érdeklődést vonz külföldről.

Egyházunk elnöksége a tavalyi évben pályázatot írt, amelynek célja az volt, hogy a pályázók fogalmazzák meg a reformáció jubileumi évének jelmondatát és/vagy szlogenjét. Sajnos erre a pályázatra nem érkezett elfogadható pályamunka. Fabiny püspök javaslatára azonban a bizottság tagjai elfogadták a „reformáció.500” (reformáció pont ötszáz) - szlogent.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép