Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Kolozsvári Szent Mihály templom  3.
Medál
Másfél hónapja "vörös (mobil)telefonja" is van a kormánynak
2008-11-17 Forrás: Hírszerző
Belső kormányügyelet létrehozásáról döntött a miniszterelnök azután, hogy ő is csak a sajtóból értesült a IX. kerület evakuálásáról. Nyolc tárcának kell jelentenie a rendkívüli eseményekről, és ha a C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon átesett kormányügyeletes úgy ítéli meg, akkor a hírt továbbítja a miniszterelnöknek, a kancelláriaminiszternek és a nemzetbiztonsági kabinet vezetőjének
Már másfél hónapja működik a kormányügyelet, amelynek létrehozásáról azután döntöttek, hogy a miniszterelnök is a sajtóból értesült arról, hogy egy II. világháborús bomba miatt evakuálják majdnem a teljes IX. kerületet. Az augusztusi eset után kialakított rendszer lényege, hogy a Miniszterelnöki Hivatal állami vezetői - államtitkárok, szakállamtitkárok, akik átestek a C-típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen - heti váltásban kapnak egy mobiltelefont, amelynek a számát ismerik az érintett tárcák ügyeletesei.

Ha bármilyen rendkívüli eset történik, akkor erre a számra tájékoztatást küldenek, és ha a kormányügyeletes úgy ítéli meg, értesíti a miniszterelnököt, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tára nélküli minisztert a történtekről. Két szempontot mérlegel a kormányügyeletes: mennyire súlyos az esemény, illetve mekkora médiafigyelemre lehet számítani. Nagy sajtóérdeklődéssel járhat például, ha az egyik miniszter karambolozik.

Az utóbbi hetekben a kormányügyeletest értesítették például a kőolajvezeték megrepedéséről, egy postás megtámadásáról és egy Szerbiából Bécsbe közlekedő repülőgép alacsony kabinnyomása miatti csökkentett magasságú repüléséről is.

A kormány fele jelent

Az érintett tárcák: Pénzügyminisztérium, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, Önkormányzati Minisztérium, Külügyminisztérium és Honvédelmi Minisztérium.

A Pénzügyminisztérium például a pénzpiacok stabilitását fenyegető eseményekről, az informatikai rendszerbe történő behatolásról és a Magyar Államkincstár rendszerének meghibásodásáról köteles jelentést adni.

Az igazságügyi és rendészeti tárca listája a leghosszabb: az államellenes bűncselekményektől a szomszédos országokban kitört háborún, a repülőgép-eltérítésen, a terrorcselekményeken, a fegyveres támadásokon, járványokon át az állami vezetőket vagy hozzátartozóikat érintő bűncselekményekről kell jelenteniük. Továbbá nagyobb tüzekről és balesetekről, börtönlázadásról, emberrablásról, a gyülekezési jogot érintő cselekményekről és nagy mennyiségű kábítószerrel kapcsolatos eseményekről is tájékoztatást kell küldeniük a kormányügyeletesnek.

Tűz, víz, levegő

Az agrárminisztérium veszélyes, járványos állat-megbetegedésekről, az élelmiszer-biztonságot veszélyeztető helyzetről, valamint minden erdőtűzről, árvízről, aszályról, jégverésről és fagykárról jelent, ha az nagy területeket veszélyeztet. A két gazdasági tárca a súlyos balesetekről, az energia-ellátást veszélyeztető esetekről, a postai, informatika- és hírközlési hálózatban történő fennakadásról küld tájékoztatást.

Az önkormányzati minisztériumnak egyebek között az ivóvíz- és radioaktív-szennyezésekről, valamint a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos eseményekről kell beszámolnia, a külügynek pedig magyar állampolgárok külföldi tömeges haláláról, megtámadásáról, illetve a budapesti és külföldi magyar nagykövetségek elleni támadásokról köteles jelenteni.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép