Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Topor Márta: Szt. Pál bazilika apszis
Árpádházi Szent Erzsébet
Rimaszécsen tartották meg a leendő roma laikus pásztorok első találkozóját
2010-02-01 Forrás: Református Egyház
A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház vezetőségének és missziói bizottságának támogatásával tartották meg a hétvégén Rimaszécsen a leendő roma laikus pásztorok első találkozóját.
A harmincöt résztvevővel zajó eseményt Rigó János, a „Közös úton a roma kultúrával“ Polgári Társulás elnöke, a romamisszió kezdeményezője szervezte.

A havazás ellenére több olyan csoport vezetője és roma polgármester is részt tudott venni a találkozón, ahol aktív missziói munka folyik a gyermekek és a felnőttek között. A református egyház részéről Géresi Róbert püspökhelyettes, Kása Gergely és Molnár Árpád missziói bizottsági tagok, Orémus Ilona rimaszécsi lelkipásztor, Rákos Lóránt zsinati tanácsos és Batta István missziós lelkipásztor volt jelen, valamint Thomas Herwing németországi lelkipásztor, aki a magyarul beszélő szlovákiai romák között végez missziói szolgálatot immár több mint három éve.

A találkozónak helyt adó rimaszécsi kultúrházban először Batta István köszöntötte a megjelenteket, majd felvázolta a romamisszió jövőbeli terveit. Elmondta, hogy a pillanatnyi elképzelések szerint a református egyház keretén belül készítenék fel a laikus roma igehirdetőket a missziói szolgálatra. A zsinat jóváhagyása után indítanák el az igei képzést három magyar és egy szlovák térségi központban. Az oktatással kapcsolatos kiadásokra azonban még elő kell teremteni a szükséges forrásokat – tette hozzá missziós lelkipásztor.

Rigó János, a találkozó ötletgazdája megnyitó beszédében beszámolt, miként ismerkedett meg a néhai Uwe Martin Schmidt missziós lelkipásztorral és hogyan kapott indíttatást arra, hogy roma missziós csoportokat hozzon létre. Mint elmondta, az elmúlt években negyvennégy csoportot alapított, de nemcsak Szlovákiában, hanem Magyarországon, Erdélyben és Kárpátalján is. A találkozóra harminchárom csoport képviselője jött el, akik röviden bemutatták eddigi tevékenységüket.

A találkozón Géresi Róbert püspökhelyettes szolgált igehirdetéssel és örömét fejezte ki, hogy a misszió évében a romák között is elindulhat egy szervezett missziós szolgálat. Molnár Árpád rozsnyói lelkipásztor, a missziói bizottság elnöke két éneket tanított meg a megjelenteknek. A találkozó Rigó János zsoltárfelolvasásával és Orémus Ilona lelkipásztor áldásával ért véget.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép