Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Lourdes virrasztás
Rózsák
Székely kálváriát építenek Székelyudvarhely közelében
2010-02-05 Forrás: Erdély.ma
A Székely kálvária – a hagyományosan tizennégy mozzanatból álló domborműsorozat – megalkotását tervezi a Székelyudvarhelyen bejegyzett Ugron Alapítvány.
Az erdélyi Krónika pénteki beszámolója szerint a tervezett mű látványtervét és tervezőjét az alapítvány vezetősége már bemutatta a sajtó képviselőinek. Reményeik szerint, bár Székelyudvarhely térségében eddig nem volt kálvária, elkészültekor nem puszta turisztikai látványosságként szolgál majd, hanem a város keresztény közösségét is erősíti.

Az Ugron Alapítvány kuratóriuma egy évvel ezelőtt a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye ezeréves fennállásának tiszteletére hirdette meg a pályázati kiírást. A beküldött pályamunkák közül a szakmai zsűri az udvarhelyi kötődésű Zavaczki Walter szobrászművész elképzelését találta a legkiforrottabbnak. A tervek szerint a stációkat a több mint százéves Ugron-kápolna felé vezető erdei út mentén állítják majd fel, az egyébként is nagy látogatottságnak örvendő Mál-tetőn.

A megvalósítás elkezdődött – közölte László Attila plébános, az Ugron Alapítvány tagja.

az Ugron-kápolna fotó: Csender Gyula www.fotopalyazat.szk.ro

Tavaly szeptember 8-án az Ugron-kápolna búcsúünnepén megáldották az alapkövet azon a helyen, ahol a Golgota három kőkeresztje áll majd. A kompozíció többi tizenhárom részének alapanyaga szintén a természetbe illő, vandalizmusnak ellenálló terméskő lesz, amely minden egyéb jó tulajdonsága mellett környezetbarát is.

A gyulafehérvári főegyházmegyei hatóság és Jakubinyi György érsek is áldását adta a kálvária megépítéséhez. „Várhatóan április 2-án, a római katolikus egyház szerint nagypénteken már az egyenként közel két méter magas kövekbe vésett alkotások mentén, a Székely kálvárián is felidézhetjük Jézus szenvedéstörténetét" – mondta a plébános.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép