Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Ercsi református templom
Damjáni Szent Péter
Ne bántsd a házasságot!
2010-02-08 Forrás: Református Egyház
Tényleg a világon a legunalmasabb dolog boldognak lenni? A boldog pároknak valóban nincs történetük? A házasságok hatvankét százaléka felbomlik itthon. A Házasság Hete rendezvénysorozat szervezői ennek ellenére azt hirdetik, hogy igenis van recept, a jó házasság elérhető! Vajon hogyan gondolkodik az a 38 százalék, akik úgy döntenek, hogy hűek maradnak fogadalmukhoz és együtt élik le az életüket? Ugye senki nem hiszi, hogy az ő életük gondtalan!
Elavult a házasság intézménye?

Mielőtt belevágnánk a részletekbe nézzük, hogy mit mondanak a statisztikák! Míg hatvan évvel ezelőtt évente 108 ezer pár mondta ki a boldogító igent, húsz éve már csak 66 ezren, 2001-ben 44 ezren, 2007-ben pedig mindössze 38 ezren kötötték össze életüket. A házasság intézményét sokan elavultnak, idejét múltnak bélyegzik. A hazai politikai elit többsége sem segít abban, hogy a párok szívesebben mondják ki a boldogító igent, hiszen a bejegyzett élettársi viszony intézménye, valamint az azonos nemű párok kapcsolatának törvényesítése egészen más irányba mutat. Lehet, hogy a gyerekeink számára ez már természetes lesz? Az ezredfordulóra elértük, hogy az óvodában és az iskolában arra csodálkoznak rá a gyerekek, ha valakinek együtt élnek a szülei.

Egyszerűen eltávolodtak egymástól

A Házasság Hete (National Marriage Week) megálmodója Richard Kane egy évtizede indította el a mozgalmat az Egyesült Királyságban. Az angol ötletgazda arról mesélt lapunknak, hogy egy barátja és felesége válásakor vetődött fel a Házasság Hete gondolata. A pár ugyanis úgy indokolta döntésüket, hogy azért válnak külön az útjaik, mert eltávolodtak egymástól. Richard Kane szerint nem ez a megoldás, hanem a törődés, a kapcsolat ápolása. „A szeretet valójában egy döntés. Ha a férfi és a nő közösen elkötelezik magukat egymás felé, akkor az érzések majd követni fogják ezt a döntést.” A szigetországban sokan a mozgalom mellé álltak. Nekem az volt a legnagyobb megerősítés, amikor egyik nap hazatérve egy üzenet fogadott a rögzítőmön – mondja Richard Kane. „A város szegényebb negyedéből telefonált egy hölgy, aki azt mondta: nagyon tartott attól, hogy elindítson egy Házasság Hete programot a lakóhelyén, de mégis megszervezte. Szinte minden meghívott eljött és nagyon jól érezték magukat.”

Ha átadtam a fakanalat az anyósomnak

A Házasság Hete itthon inkább a fiatal párokra koncentrál, ugyanis a kapcsolatok nagy részében az első hét év után következik be a törés, és ha nincs tér, nincs lehetőség, nehéz megoldást találni. Ezért is jött létre a Házasság Hete, amely egy fórum, ahol az emberek hasonló gondokról tudnak beszélni és más nézőpontból is láthatják önmagukat – mondja Dányi Zoltán református lelkipásztor. A párok itt felismerhetik, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal. Ahogy Dányi Zoltán fogalmaz: „Érezzük jól magunkat a házasságunkban, hiszen problémák mindenütt vannak, csak a súlyuk és a nehézségük nem mindegy hogy mekkora.” A pasztorálpszichológus egy gyakori problémára is figyelmeztet: „ha átadtam a fakanalat az anyósomnak, nagyon nehéz visszavenni tőle!” Fontos kérdés, hogy be kell-e vonni a gyermeknevelésbe a nagyszülőket, és ha igen milyen mértékben? Ezek mind olyan ütközőpontok, amelyek megterhelik a házasságot – véli Dányi Zoltán.

Egyszavas recept a tartós házasságra

A házasság szentség. A jövendő nemzedék felnevelésének nincs megfelelőbb helye, mint a család – véli D. Szebik Imre. A Magyar Ökumenikus Tanács elnöke szerint a házasság nemcsak hitbeli, hanem társadalmi, nemzet megmaradási kérdés is. A házasságának 46. évét „taposó” nyugalmazott püspök úgy gondolja, hogy a házasságot tisztességgel, becsülettel, elköteleződéssel megélők kezében van az emberiség jövője. Mi volna az egyszavas recept a tartós házasságra? A megbocsátás – vágja rá a választ saját kérdésére D. Szebik Imre. Hozzáteszi: „nincs olyan házasság, ahol ne vétkeznénk a másik ellen, ahol ne tudnánk naponta megsértődni, de minden házasságban feltételezni kell a másik jó szándékát és miután elköteleztük magunkat mellette, megpróbálunk megbocsátani.” Haragudjatok, de ne vétkezzetek, a nap le ne menjen a ti haragotokon – idézi Pál apostol szavait a nyugalmazott evangélikus püspök.

Boldogan élnek, míg meg nem halnak

A fiatalok fogékonyak a házasság kérdésére, de nincs, aki beszéljen nekik erről. Péterfai János gyermekorvos, a Házasság Hete egyik főszervezője gyakran jár iskolákba felvilágosító órákat tartani. „Napirenden vannak a szexuális úton terjedő betegségek és az óvszerhasználat, de ettől is jobban érdekli a fiatalokat a barátság, a hűség, az elköteleződés és a szeretet, amire a szerelem és a testi egység is épül.” A házasság hetében olyan párokat ismertetnek meg a nagyközönséggel, akik „boldogan élnek, míg meg nem halnak.” Egyszerű, rivaldafény nélküli házasságok ezek, olyan ép kapcsolatok, amelyek követendő példák lehetnek.

Ne bántsd, ne tipord le!

A házasság hete házaspárja Süveges Gergő, a Magyar Televízió műsorvezetője és felesége, Rudan Margit gyógypedagógus. Tíz évvel ezelőtt kötöttek házasságot. Négy gyermekük közül a legkisebb másfél éves, a legnagyobb most kezdi az iskolát. A pár a házasságot természetvédelmi területhez hasonlítja, amelyet tiszteletben kell tartani „Nekünk a házasság fontos érték. Ha a bánáti bazsarózsát és a gömbölyű fejű delfint meg tudjuk védeni, akkor a házasságra is figyelmet kell fordítani – mondja Süveges Gergő. „Lehet, hogy védetté kellene nyilvánítani a házasság intézményét is, ami nem azt jelenti, hogy mindenkinek házasodni kell, csak annyit szeretnénk ezzel mondani, hogy ne bántsd, védd, ne tipord le, figyelj oda rá!” Egy szaftos pletyka, vagy egy botrány biztosan izgalmasabb a közvélemény számára, mint egy normálisan működő házasság. A Süveges- Rudan házaspár tisztában van azzal, hogy nem fognak a bulvárlapok címoldalára kerülni azért, mert tíz éve házasok, de ez így van rendjén. Bár házasságukban is voltak nehéz pontok, konfliktusok, úgy tekintenek a házasságuk elmúlt évtizedére, mint egy hatalmas ajándék kupacra… Visszanézve ez a tíz év rövidnek tűnik – meséli Rudan Margit. „Nincs olyan érzésünk, hogy, jaj már tíz éve házasok vagyunk, inkább azt mondjuk. Jó együtt, így tovább!”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép