Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Temető kert  sgy.
Feszület
„Betakarítani a termést”
2010-02-13 Forrás: Vatikáni Rádió
2009 októberében megjelent a „Betakarítani a termést: a keresztény hit alapvető szempontjai az ökumenikus párbeszédben” c. kiadvány. A kötet egybegyűjti a katolikus egyház és a Luteránus Világszövetség, a Református Egyházak Világszövetsége, az Anglikán Közösség és a Metodista Világtanács kétoldalú párbeszéde elmúlt 40 évének eredményeit.
Emellett fontos kérdéseket vet fel a jövőre és az ökumenikus megbeszélések tartalmára vonatkozóan. A Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa február 8-10. között szimpóziumot rendezett a könyvben foglaltakról. A luteránus, református, anglikán és metodista hagyományhoz tartozó teológusok a dikasztériumban találkoztak Walter Kasper bíboros meghívására.

A szimpózium célja nem pusztán az volt, hogy a hivatalos párbeszéd 40 éve során létrejött megállapodás elemeit számba vegye. Megvitatták e figyelemre méltó eredmények módjait is a különböző keresztény közösségek felé. Ezáltal teljesebb módon tudják majd kifejezni életükben az egység felé eddig megtett előrelépést. A három napos megbeszélések során részletesen megvizsgálták a közös nyilatkozatok és megállapodások fogadtatását és annak szükségletét, hogy a keresztények közösen tegyenek tanúságot minden szinten hitükről. Foglalkoztak továbbá azzal a megváltozott kontextussal, amelyben a kereszténységnek küldetését kell végezni jelenleg.

A szimpózium egyben előre is tekintett felvetve, hogy az ökumenikus párbeszéd hogyan folytatódjon a jövőben. Részletesen megvizsgálták azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tenni az ökumenizmus célja érdekében, amely továbbra is a teljes és látható egység marad. Kasper bíboros emlékeztetette a résztvevőket arra, hogy mit jelent a szeretetközösség teológiai értelemben. Ez nem egy horizontális értelemben vett közösséget jelent, hanem „communio sanctorum”. Ez egyfajta függőleges értelemben vett részvétel a szent dolgokban, ami nem más, mint Krisztus Lelkének jelenléte Isten Szavában és a szentségek kiszolgáltatása, megfelelően felszentelt papjai által.

A szimpózium feltárta, hogy a hagyományos egyet nem értést hogyan lehet felülvizsgálni, amennyiben a küldetés összefüggésében és Isten országának szempontjából elemezzük. Említést tettek arról az új és ígéretes megközelítésről, amely által az ökumenikus párbeszédre ajándékok cseréjeként tekintünk, illetve őszinte beszélgetésnek tartjuk a különbözőség határairól és az igazságok hierarchiájának szerepéről. A megbeszélések során gyakorlati javaslatok is felmerültek az egység keresésének ösztönzésére, különösen egy közös nyilatkozat létrehozására vonatkozóan, amely az ökumenizmus terén elért eredményekről szól. Ennek egyik formája lehetne a keresztségi hit közös megerősítése beleértve egy kommentárt az apostoli hitvallásról és a Miatyánkról.

A szimpózium résztvevői között voltak a kétoldalú párbeszédben nagy tapasztalattal rendelkezők és fiatalabb teológusok is, akik újak az ökumenizmus területén. Magas szintű teológiai vita zajlott. A számos pozitív javaslatot továbbítják a pápai tanács novemberi plenáris ülése felé. A résztvevők kifejezték hálájukat a lehetőségért, hogy alaposan megvitathatták a keresztény egység keresése során felmerült valós kihívásokat. Megerősítették, hogy az ilyen természetű találkozók összehívása különösen Róma erénye, mutatva azt a szélesebb körű hozzájárulást, amelyet a péteri szolgálat nyújthat az ökumenizmus számára – zárul a „Betakarítani a termést” címmel az ökumenikus párbeszédről rendezett vatikáni szimpózium záróközleménye.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép